Polisbil
Foto: Johan Nilsson/TT
Hästveda

Elever låstes in efter hot

Rektorn: Specifikt hot mot anställd på skolan
0:33 min

Elever på Hästveda skola i Hässleholms kommun fick låsas in under någon timme på tisdagsförmiddagen efter att en hotfull situation uppstått.

Polisen ryckte ut till skolan två gånger under tisdagsförmiddagen. Några personer ska då olovligen ha befunnit sig på skolområdet.

 – Det har funnits ett specifikt hot mot en anställd på skolan. I samband med detta har vi också genomfört en inrymning av eleverna, det vill säga att vi låst skolans ytterskal och sedan fortsatt med verksamheten som vanligt i lektionssalarna, säger Torsten Wetterqvist, rektor på skolan.

Han betonar att det inte funnits någon hotbild mot barnen och berömmer också hur personalen hanterat situationen.

– När de uppfattade att det fanns en risk att barnen skulle komma i närheten av något oroväckande har de inrymt och varit beredda att avhysa folk från platsen. Personalen har varit väldigt skickliga, säger Torsten Wetterqvist.

Skolan har övat på att en sådan här situation kan uppstå.

– Vi har sett saker som hänt på andra skolor runt om i Sverige och då har vi förberett oss. Det känns bra att rutinerna fungerat, säger Wetterqvist.

Vidtas några ytterligare åtgärder efter det som hänt?

– Det är möjligt, men i så fall håller vi det för oss själva, säger Wetterqvist.

Polisen avvisade personerna från platsen, men ingen har gripits. En polisanmälan om ofredande eller olaga intrång kommer av allt att döma att göras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".