Ingrid Järnefelt
Ingrid Järnefelt. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Tomelilla

Samlar in synpunkter om sommarens torg

4:03 min

Nu utvärderas sommarens försök med omgörning av Torget.

Ikväll hålls det första utvärderingsmötet för allmänheten, på Soffta fritidsgård. Även fastighetsägare och företagare bjuds in på olika möten.

Ingrid Järnefelt, byggchef i kommunen och projektledare för torgsatsningen hoppas på många synpunkter.

- Ros och ris och stort och smått ska fram i kväll, och sedan blir det ett material som politiken ska ta ställning till, säger hon.

Torget ligger mitt i centrala Tomelilla och under sommaren gjordes flera tillfälliga förändringar för att testa nya idéer kring platsen.

Stora krukor med blommor och träd och nya bänkar placerades ut, och det gjordes planteringar runt lyktstolpar. Torget delades även av, så att det blev möjligt att parkera på en del, och det skapades bland annat en tillfällig cykelbana. Krukorna och planteringarna finns nu kvar, medan de andra förändringarna togs bort nu under hösten.

Torgprojektet inleddes redan förra hösten med dialogmöten, och fortsätter alltså nu med utvärdering på samma vis. Om kommunen ska gå vidare med planerna, och i så fall hur, avgörs av politikerna.

Företagarna vill ha ett mer kundvänligt torg och medborgarna vill ha ett tillgängligt, trevligt torg, där man vågar vara.

Flera av dem som passerar Torget denna dag tycker att sommarens förändringar gjorde att det blev ganska rörigt.

- Det blev svårt att ta sig fram, och folk var lättirriterade, säger Agneta Uggla.

Även Anne-Marie Mårtensson och Edith Andersson tyckte att det blev besvärligt att ta sig fram.

- Men det blev vackert med blommorna, säger Edith Andersson.

Annika Håkansson, som driver salong vid torget, säger att hon inte påverkades så mycket av sommarens omgörning, men tycker också att det blev lite rörigt.

- Jag tycker att det blev trafik precis överallt, jag tycker att det är bättre när det är lite fria ytor att gå på, säger hon.

Ingrid Järnefelt är nöjd över att många verkar engagera sig i frågan om torget.

- Vi har fått positiv respons på att det blev mer grönt, och sedan har man tyckt att det varit lite krångligt att köra, och det är klart det är ju inte slutlig trafiklösning det vi har gjort, det var en provisorisk lösning, så det har ju varit ganska trångt på vissa ställen, säger Ingrid Järnefelt.

- Och det hoppas vi få in lite synpunkter på idag - var det har varit för trångt och hur man skulle kunna göra det bättre.

Ingrid Järnefelt hoppas att få in många förslag på utvärderingsträffarna och vill också få till en särskild träff för ungdomar.

- För vi är jättenyfikna på att höra vad ungdomarna tycker.

Trygghet, tillgänglighet och parkeringsfrågan är tre aspekter som varit viktiga under processen, enligt Ingrid Järnefelt.

- Företagarna vill ha ett mer kundvänligt torg och medborgarna vill ha ett tillgängligt, trevligt torg, där man vågar vara. Och vi har väl fått indikationer på att vissa av de här grejerna har fungerat jättebra under sommaren, och andra sker, som tillexempel att det har varit krångligt med trafiken, har vi naturligtvis också fått synpunkter på.

Omkring en miljon kronor har så här långt använts i projektet. Av dem har cirka 700 000 kronor gått till saker som går att återanvända, som exempelvis krukor, bänkar och skyltar, enligt Ingrid Järnefelt.

Senaste gången Torget byggdes om var på 90-talet, berättar hon, men nu ville kommunstyrelsen se över det igen.

- Torget är ju ett av våra viktigaste offentliga rum och Tomelilla är på väg upp, det byggs jättemycket, det händer mycket i näringslivet, och då ville kommunstyrelsen stötta den utvecklingen genom att fräscha upp torget - och då var frågan om hur vi skulle göra detta.

- Så därför har vi haft de här dialogmötena för att ta fram vad vi ska göra med torget och så följer vi upp i samma stil. Nu ska vi fråga ikväll, helt förutsättningslös, vad vill vi göra, hur tycker vi att det har varit, säger Ingrid Järnefelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista