Misstänks för dataintrång – nekar till anklagelserna

1:36 min

Den eller de som gjorde dataintrång hos Sverigedemokraterna kunde ha sett partiets medlemsregister. Men det finns inga bevis för att det kopierades.

Det var sommaren 2016 som Sverigedemokraterna utsattes för dataintrång. Händelsen ingår som ett av 26 fall av grovt dataintrång och ett stort antal bedrägerier som just nu avhandlas i ett gigantiskt mål i Malmö tingsrätt. 

En tjänsteman hos SD fick ett mejl med en bilaga som innehölls skadlig kod. Han öppnade mejlet och därmed fick gärningsmännen tillgång till hans dator. Några månader senare fick tjänstemannen tillgång till partiets medlemsregister. Polisen har inte kunnat se att registret kopierades. 

– När det gäller Sverigedemokraterna har vi ingen sådan information, säger kammaråklagare Henrik Söderman, som är en av tre åklagare i målet.  

Även Kriminalvården har utsatts, utan att man har kunnat se att någon information hamnade fel. Men hos flera av de 20 olika företag som också är drabbade har gärningsmännen till exempel ändrat bankgironummer för utbetalningar så att pengarna har gått till bolag som åklagarna anser kan knytas till den 38-årige huvudåtalade mannen. Han nekar och säger att det är andra som ligger bakom.

– Han förnekar samtliga dataintrång. Sedan på vissa fall av bedrägerierna har han varit behjälplig att hålla kontakt med annan som är åtalad i målet, säger hans advokat Jan-Anders Hybelius.  

Mannen hävdar att det är andra som har fjärrstyrt de två datorer som polisen hittade hos honom. Datorerna innehåller det mesta av bevisningen mot 38-åringen. Åklagare Henrik Söderman tror inte på hans förklaring. 

– Vi menar innehållet i datorerna och framförallt ett ganska omfattande chattinnehåll entydigt visar att det är han som är användare av de här två datorerna, säger Henrik Söderman.  

Rättegången beräknas pågå under resten av året och avslutas i mitten av februari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista