Det blir ingen skattehöjning i Skåne

3:27 min

Efter 18 timmar debatt i regionfullmäktige fick det rödgröna styret i Region Skåne på tisdagskvällen igenom sin budget. Däremot fanns det ingen majoritet för den skattehöjning som styret hade önskat.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) var ändå ganska nöjd med budgeten. 

Viktiga satsningar
– Det är en bra budget som innebär stora satsningar på sjukvården och kollektivtrafiken. 

Henrik Fritzon menar att den viktigaste satsningarna är på primärvården som gör det möjligt att behålla och utveckla vårdcentralerna och satsningarna på jourvårdcentraler på de fyra akutsjukhusorterna. 

Ingen skattehöjning
Han menar att på kort sikt spelar det inte någon större roll att det inte blev någon skattehöjning, men på lång sikt kan det bli problem. 

Om vi både vill ha mycket resurser till sjukvården och också göra stora investeringar så kommer det bli svårt att ha så låg skatt. 

Sverigedemokraterna och moderaterna stoppade förslaget om en skattehöjning. 

Vi anser att om man ska göra en skattehöjning så måste man först ha kostnadssidan i balans med intäktssidan annars kommer skattehöjningen på 23 öre att ätas upp.

Carl Johan Sonesson beklagar också att det inte blev så mycket pengar till primärvården som oppositionen ville. 

– Jag hade hoppats på lite mer vassa förslag på hur vi ska komma tillrätta med vårdens långa väntetider. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista