Man som håller i en tidning.
1 av 2
Högerextremismen vanligast i Kristianstad. Foto: Janerik Henriksson/TT
Kristianstad

Vanligaste extremismen i Kristianstad – den högra

Radovan Javurek: Vi hittar klistermärken och affischeringar
1:53 min

Radovan Javurek, ordförande i BRÅ, är inte orolig över extremismen i Kristianstad.
– Den vanligaste är den från höger och jag kan inte säga att den ökat, säger han.

Säpo har skickat en orosanmälan till socialtjänsten gällande en pappa i Skåne som är aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Pappan ska, enligt anmälan, ha påverkat sitt barns människosyn. Barnet håller på att radikaliseras och ska bland annat ha hyllat Adolf Hitler, i sociala sammanhang.

Radovan Javurek är liberal politiker, men också ordförande i Brottsförebyggande rådet i Kristianstad, BRÅ. BRÅ jobbar med ungdomar för att de inte ska radikaliseras.

– Vi har ett kunskapscentrum i Gamlegården i Kristianstad som sitter inne med stor kunskap om extremism. Där kan socialtjänsten och andra få hjälp när de märker av en radikalisering av unga, säger Radovan Javurek.

Hur jobbar man med unga människor som är på väg att radikaliseras?

– Det är nästan samma metoder som man använder när unga är på väg in i brottslighet. Det handlar om unga som söker en identitet och hittar den i en grupp eller ett sammanhang.

Det går att bryta mönstret, menar Radovan Javurek. Det handlar om att styra om och hitta positiva saker i det andra livet.

Av de tre våldsbejakande extremismerna är den högerextrema vanligast i Kristianstad.

Är du orolig?

– Nej.

Ja, Radovan Javurek, du är ju liberal politiker - men också då ordförande i Brottsförebyggande rådet, i Kristianstad, och oförande i Arbete- o välfärdsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".