Ekots granskning visar att Nordisk alternativhöger vill samla den svenska högerextremismen, och de samarbetar med både nazister vit makt-grupper. Alternativhögern har lagt beslag på olika symboler som från början inte alls kopplades till högerextremism. Det röda pillret från filmen Matrix, grodan Pepe och även vardagliga saker som ett glas mjölk är exempel på vad som har använts.
Alternativhögern har lagt beslag på olika symboler som från början inte alls kopplades till högerextremism, som till exempel Pepe the frog. Creative Commons
Sverige

Forskare: Den nya högerextrema rörelsen kan få stor påverkan

2:46 min

Den grupp som kallar sig Nordisk alternativhöger vill förändra hela det svenska debattklimatet, och genom sitt tilltal kan de också få stor påverkan. Det tror statsvetaren Anders Widfeldt.

– Deras långsiktiga syfte är att få till stånd en ny politisk korrekthet där det liksom inte blir legitimt att ifrågasätta den här etniska nationalismen som de förespråkar, säger han.

Nordisk alternativhöger är en ny högerextrem rörelse som försöker avancera i Sverige. Rörelsen är direkt sprungen ur amerikanska Alt-right, som fått stort inflytande i USA de senaste åren.

Och genom provokativa utspel och aktioner vill Nordisk alternativhöger nu alltså förändra hela det svenska debattklimatet, och förflytta gränsen för vad som anses okej att säga i det offentliga samtalet, säger Anders Widfeldt. Han är statsvetare vid universitet i Aberdeen, och har länge följt högerpopulistiska rörelser.

Centralt är att rörelsen vill att Sverige ska vara ett homogent land för vita och att andra invånare ska skickas ut. Det är alltså en tydligt högerextrem åsikt, som känns igen från både nazistiska grupperingar och andra vit makt-rörelser.

– Det finns så klart en enighet kring det allra allra mest centrala. Det handlar om att Sverige är ett land som tillhör svenskarna och ska tillhöra svenskarna, säger Christoffer Dulny som är Nordisk alternativhögers ordförande.

Det som gör Alternativhögern annorlunda från många andra högerextrema rörelser är att den kan komma att locka nya typer av anhängare, bland annat genom sin amerikaniserade stil och intellektuella framtoning. Det ger en annan profil, än exempelvis nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, säger Anders Widfeldt.

– Och det finns väl också kanske en idé om att Nordiska motståndsrörelsen kan nå ut till vissa typer av grupper och Alternativhögern till andra, lite mer kostymklädda.

Samtidigt visar Ekots granskning av bland annat Nordisk alternativhögers egna poddar, artiklar och uttalanden att rörelsen har ett tätt samarbete med nazistiska och andra militanta vitmakt-organisationer. De utför aktioner ihop, gästar varandras poddar, besöker varandras konferenser och diskuterar hur deras rörelser kan enas.

När Nordiska motståndsrörelsen lyfts upp i alternativhögerns podd är det som ett positivt exempel. Att det är en nazistisk organisation och att hot och våld är centrala delar av deras verksamhet kritiseras inte.

Det här visar på en annan aspekt hos Alternativhögern som kan göra att rörelsen får större påverkan än flera andra högerextrema grupper, säger Anders Widfeldt, efter att han tagit del av material som Ekot granskat, nämligen att de försöker samla och ena högerextrema grupperingar, också de nazistiska.

En person som sympatiserar med den nazistiska rörelsen i Sverige och som har god insyn i den säger också till Ekot att han ser att nationalsocialismen gynnas av Alternativhögern.

Statsvetaren Anders Widfeldt:

– Det som pågår är en oerhört mångfacetterad, rik flora av olika sådana här uttryck av nya nationalistiska tänkanden, och så försöker då vissa av dem hitta samarbetsytor i detta. Och en del av de här kommer att gå åt skogen, men det är också möjligt att det uppstår någon form av synergieffekter.

Video: Ekot granskar Nordisk alternativhöger

Lyssna: Hör hela reportaget i Ekot granskar-podden

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista