Möss Juha Torpainen - länsveterinär
Länsstyrelsen har omhändertagit ett 60-tal möss från en person i nordvästra Skåne som levde under hemska förhållanden. Nu de djur som överlevde nytt hem berättar länsveterinär Juha Toropainen. Musen på bilden har inget att göra med det aktuella fallet. Foto: Janerik Henriksson/TT
Nordvästra Skåne.

60-tal möss söker hem

Länsveterinären: Så många möss är unikt
1:40 min

Mössen och råttorna saknade foder och vissa hade dött. Det fyndet gjorde länsstyrelsen hos en person i nordvästra Skåne. Djuren omhändertogs omedelbart.

Det var efter en anmälan från en privatperson som länsstyrelsen gjorde en kontroll hos en person i nordvästra Skåne. Senare visade det sig dessutom att den aktuella personen sedan 2016 har djurförbud.

Fyndet som djurskyddshandläggarna gjorde tidigare i oktober var makabert.

– Det var döda djur och döende djur. Det låg döda möss bland de levande och de levande åt av de döda. Det fanns inget foder och vatten i burarna. Då tog vi beslutet att omhänderta djuren, säger Juha Toropainen, länsveterinär på länsstyrelsen i Skåne.

Utöver ett 60-tal möss och råttor omhändertogs också två katter.

En veterinär har nu undersökt de överlevande djuren och gjort bedömningen att de är i så gott skicka att de kan överlåtas.

Djuren finns hos polisen och de får nu den svåra uppgiften att hitta nytt hem åt djuren.

– De brukar vara duktiga på att hitta nya hem åt de djur vi omhändertar, men det här är lite speciellt med över 60 möss på en gång så det kanske inte är så lätt den här gången, säger Juha Toropainen.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, så här många möss har jag inte sett på en och samma gång. Jag tror att det var sju burar med över 60 möss sammanlagt. Jag har heller inte fått någon bra förklaring till varför man hållit så här många möss, säger Juha Toropainen.

Lyckas man inte hitta nytt hem åt djuren återstår endast alternativet med att avliva dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".