Kate Visonj, projektledare Simrishamns bibliotek.
1 av 2
Kate Visonj, projektledare Simrishamns bibliotek. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Närmare ett hundratal förslag har kommit in.
2 av 2
Några av de närmare ett hundratal förslag som har kommit in. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Många idéer om hur bokbuss kan smyckas

3:40 min

En regnbåge - eller kanske en enhörning? Närmare hundra förslag på hur den nya bokbussen ska prydas har kommit in.

Kanske blir det rentav en rosa bokbuss med öron som rullar omkring mellan byarna i kommunen.

Allt från enhörningar till små rävar, möss och ugglor, många ugglor.

Simrishamns nya bokbuss tillverkas just nu i Belfast på Nordirland. Nyligen bad biblioteket om förslag och idéer på bussen ska se ut på utsidan.

- Bokbussen måste ju illustreras på något vis på utsidan, och vi tyckte det var roligt att låta kommuninvånarna själva få komma med lite förslag, alla har fått lämna förslag, men främst kan man säga att det är skolbarn, säger projektledaren Kate Visonj.

Närmare hundra förslag har kommit in och Kate Visonj ser vissa mönster, där vissa motiv återkommer.

- Regnbågar, äpplen och böcker så klart, men även djur - allt från enhörningar till små rävar, möss och ugglor, många ugglor.

Alla förslagen ska nu lämnas över till en professionell illustratör och formgivare.

- Som sedan utifrån de här ideerna skapar någonting som blir Simrishamns bokbuss på utsidan.

Kate Visonj var nyligen i Belfast och tittade på bygget av bokbussen.

- Samma dag som vi kom till fabriken som ska bygga bussen åt oss hade chassit kommit, så vi fick se det som ska bli vår bokbuss och till och med sitta upp i den, det var väldigt kul, nu känns det riktigt verkligt.

För några år sedan fattades ett beslut om att kommunen skulle lägga ner de fem biblioteksfilialerna ute i byarna. Efter en tid bestämde politikerna att istället köpa in en bokbuss så att fler får möjlighet att låna böcker igen.

- Det är ju inte alla som kan ta sig in till huvudbiblioteket, brukar vi kalla Simrishamns bibliotek men det är ju faktiskt det enda biblioteket just nu, så att vi vill ju nå ut till dem som inte själva kan ta sig till biblioteket.

Det var i början av sommaren som kommunen skrev kontrakt med företaget som ska bygga den nya bokbussen, och vår väntas bussen vara klar.

En av dem som besöker biblioteket denna dag är Magnus Bourghardt från Skillinge. Han tror att han kommer att besöka bokbussen när den börjar rulla.

- Jag lånar en del, lite historiska saker och vetenskap ibland, och sedan kan man ju beställa om man vill att de ska ta med sig något också.

Magnus Bourghardt funderar lite kring hur han skulle vilja att bokbussen ska se ut på utsidan.

- Jag skulle tänka mig bilder av några böcker, men det är väldigt svårt för då måste man hitta rätt bok, och det finns ju så många böcker så det blir jättesvårt.

- Men man kan ju göra så att man stiliserar böckerna på något vis och pryder dem, och några bilder på cd-skivor som man också kan låna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista