Anders Dawidson från stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg
Anders Dawidson från stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg på älgspaning i Vela skog. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Vela

Brunstig älgko lockar tjurar på farlig väg

5:30 min

P4 Kristianstad begav sig på älgspaning nära Helsingborg där en brunstig älgko lockat till uppvaktning som orsakat en del trafikproblem.

Det är brunstiga älgherrar som passerat både motorvägar och trafikplatser för att nå den åtråvärda damen.

Hon håller till i trakterna av Filborna och Vela och det gör att uppvaktande älgtjurar måste passera över de stora vägarna.

Anders Dawidsson från stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg följde med P4 Kristianstads reporter Anna Hanspers på älgspaning.

Det finns ett stråk nerifrån järnvägen upp genom Vela skog och ut över motorvägen och ett där viltstängslet upphör i höjd med Vasatorpsvägen och Velavägen, och där har det varit några olyckor, enligt Anders Davidsson.

- Vi försöker hålla koll på den här älgkon och hon är snäll och trygg och vi har haft henne här ett par år nu innanför motorvägarna. Men då kommer det ju också herrar in som vill roa sig och det är de som ställer till det på motorvägen och de andra vägarna, säger Anders Dawidsson.

Men P4:as reporter fick inte syn på älgkon denna spaning. Och Anders Dawidsson försäkrar att hon har det tryggt och skönt, ingen jagar henne innanför vägarna och hon har vatten, mat och egen äppelodling att festa på och föder upp sina kalvar i största välmåga. Så det får väl bli en ny spaning nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista