En korridor i en skola. Vid väggen finns elevskåp. I bakgrunden skymtas elever.
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Sverige

Rektorer vågar inte slå larm

1:37 min

Rektorer som inte vågar larma om missförhållanden, och som upplever att de blir skrämda till tystnad.
Det är vad anställda inom Vindora-koncernen vittnar om som driver bland annat Praktiska Sveriges gymnasieskolor som finns i Kristianstad, Ystad, Helsingborg och Malmö

P4 Göteborg har talat med ett 20-tal rektorer där merparten är kritiska till arbetsmiljön inom skolkoncernen Vindora. Den enda som vill tala öppet är Christer Lagergren som tidigare arbetat som rektor på en av koncernens skolor.

– Hela moralen med ett företag som drivs av ja-sägare med "management by fear" är förkastlig, säger Christer Lagergren.

Vindora-koncernen med huvudkontor i Göteborg driver flera skolföretag, bland annat Praktiska med ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet. Redan i december 2015 gjordes en enkätundersökning om arbetsmiljön.

Där framgår det att rektorer varken vågar protestera eller larma om missförhållanden.  Även när besparingar upplevs som ett hinder för att man ska klara skollagens krav. Så stod det i två svar:

"På våra fackmöten som vi knappt får tid att ha när vi är i Göteborg sitter rektorer och säger att de är livrädda."

"Vi törs inte ens svara ärligt på de centrala enkäter som kommer för vi är rädda för att Jarl ska veta vad vi svarat personligen."

Samtliga 17 rektorer som var medlemmar i Sveriges Skolledarförbund och anställda inom Praktiska vid tidpunkten erbjöds att svara på enkäten. 14 svarade.

Fler enkätsvar:
”Ingen vågar längre säga något på våra träffar. Om man har en avvikande åsikt blir man direkt tystad”.
”Vid det senaste rektorsmötet blev två av kollegorna kränkta inför alla och jag kan tydligt se att den ena numer har fått ”extra” arbetsuppgifter. Jag tolkar det som att hen straffas”.

Av de rektorer som P4 Göteborg har pratat med i dag är det en person som uttalar sig positivt om ledningen. Tre vill inte ge några kommentarer alls. I övrigt bekräftar dom vi har talat med svaren i enkäten. Kritiken riktas mot företagsledningen och framförallt mot skolkoncernens vd Jarl Uggla.

Vindoras vd Jarl Uggla vill inte kommentera kritiken men skriver till P4 Göteborg att företaget har ett fungerande system och processer för att bedriva ett aktivt och gott arbetsmiljöarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista