Johanna Larsson och tennisexperten Maria Strandlund-Tomsvik.
Johanna Larsson och tennisexperten Maria Strandlund-Tomsvik. Foto: TT
Tennis

Strandlund-Tomsvik: ”Det här är jättestort”

3:50 min

För första gången på 30 år finns en svenska med när WTA-slutspelet drar igång. Tillsammans med Kiki Bertens tävlar Johanna Larsson, från Helsingborg, i dubbelturneringen i Singapore.
– Det är jättestort. Man ska komma ihåg att det är de åtta bästa singelspelarna i världen och de åtta bästa dubbelparen som tar sig dit, säger tennisexperten Maria Strandlund-Tomsvik till Radiosporten.

Johanna Larsson och dubbelpartnern sedan 2013 Kiki Bertens kliver in i WTA-slutspelet i morgon mot Casey Dellacqua och Ashleigh Barty från Australien.

Nu är det tufft. Det är ju créme de la créme på plats men de tillhör ju crém de la crém.

– När man kommer till slutspel är det små marginaler som gäller hela vägen och särskilt i dubbel där det svänger snabbt, säger tennisexperten Maria Strandlund-Tomsvik till Radiosporten och fortsätter:

– Barty och Dellacqua spelar klassisk dubbel och kommer fram väldigt mycket. Det tror jag Bertens och Larsson gillar för då kan de utnyttja sitt tryck i grundslaget. Så en bra match up.

Om du ska ge Larsson och Bertens en procentuell chans?

– För mig är det 50/50 men ska jag gå lite med hjärtat så säger jag 52/48 till Johanna och Kiki.

Larsson är första svenska på 30 år att spela ett WTA-slutspel – den senaste var Catarina Lindqvist i singel. 

– Det är jättestort. Man ska komma ihåg att det är de åtta bästa singelspelarna i världen och de åtta bästa dubbelparen som tar sig dit. Jag tycker att Johanna blivit lite förbisedd i sina framgångar i år. Hon och Kiki Bertens har vunnit flera titlar och varit långt framme i Grand Slam-sammanhang under många år så det är jättestort och jag hoppas att hon får den uppmärksamhet som hon förtjänar, säger Strandlund-Tomsvik.

De möts i den första omgången i dubbel:
Chan/Hingin-Grönefeld/Peschke
Babos/Hlavackova-Klepac/Martínez Sánchez
Bertens/Larsson-Barty/Dellacqua
Dabrowski/Xu-Makarova/Vesnina

Duon har två raka dubbeltitlar, i Linz och Seoul, men annars har Larsson haft en svajig säsong. 29-åringen stördes av sjukdomar och skador första delen av säsongen men har spelat upp sig rejält under den andra delen.

– Jag tror att Johanna själv tycker att det varit lite sisådär och då tror jag att hon tänker på singel för det är ju ändå hennes prioritet. Då började hon året bra men under första halvåret av 2017 så har hon inte mått särskilt bra så jag tycker att det är starkt att ha gjort det hon har gjort i år.

I singelspelet har Larsson tappat från personbästa, plats 45 i världen, till en 80:e plats på världsrankingen.

– Det var ju lite kniven mot strupen för hon hade ju kunnat tappa till palst 100 och ändå lyckadades hon ta sig till kvartsfinal i Linz och spelade bra i Luxemburg. Så jag tycker ändå att hon ska klappa sig på axeln.

Så det är en Larsson i form vi får se i Singapore? 

– Det tror jag och taggad och avspänd och det är en bra kombination.


Fakta: WTA-slutspelet

  • De åtta bästa singelspelarna och de åtta bästa dubbelparen kvalificeras för WTA-slutspelet i Singapore. 
  • Singelturneringen spelas med två gruppspel följt av semifinaler. Dubbelturneringen inleder med kvartsfinalspel. 
  • Första upplagan spelades 1972 i singel i Boca Raton, USA. Året efter kom dubbeln med på programmet. 
  • Regerande mästare är Dominia Cibulkova, Slovakien, i singel och Jekaterina Makarova och Jelena Vesnina, Ryssland, i dubbel. 
  • De totala prispengarna är motsvarande 57,5 miljoner svenska kronor. Största delen av summan går till singelspelarna. 
  • I dubbeln delar mästarparet på 4,1 miljoner kr och finalförlorarna på 2,1 miljoner. Vinst i semifinalen ger 1,3 miljoner och seger i kvartsfinal 650 000. 
  • Underlaget är hardcourt. Spelplatsen är Singapore för fjärde året i rad.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista