PerNIMGP4664
1 av 3
Lökgrodan - hotad. Foto: Per Nyström.
Per Nyström.
2 av 3
Per Nyström, t v, grodexpert, och Magnus Jönsson, t h, naturvårdsförvaltare, framför dammen i Tryde. Foto: Odd Clausen.
Dagens fångst
3 av 3
Dagens fångst i Tryde: några karpar, en öring (oväntat!) samt en signalkräfta. Ingen av dem borde finnas här! Foto: Odd Clausen.

Fiske ska rädda lökgrodan på Österlen

1:34 min

En ovanlig räddningsaktion pågår på Österlen i Skåne. Där försöker länsstyrelsens naturvårdare nu fiska upp alla de karpar, som i smyg och olagligt inplanterats i en damm i naturreservatet Tryde. Där har den sällsynta lökgrodan haft en av få fredade lokaler, tills fiskarna kom.

– Lökgrodan är Sveriges absolut ovanligaste groda i dag, säger grodexperten Per Nyström, som besöker Trydes naturreservat utanför Tomelilla på Österlen i Skåne.

– Vi har ungefär sex områden kvar i Sverige och alla finns i Skåne. Den här lokalen var en av de absolut bästa för lökgrodan.

Men det var innan karpen tog över i den vattenfyllda grustäkten, som ordningsställdes för just lökgrodan. Det här är man med hjälp av fiske försöker återställa ordningen.

Ett tiotal fiskar och en kräfta finns i nätet den här gången, i dammen i Tryde strax utanför Tomelilla i Skåne. Fiskar som inte skulle finnas i denna damm som var lökgrodans tillflykt.

Magnus Jönsson från länsstyrelsen är tämligen säker på att den inplanterats här i smyg av sportfiskare.

– Det finns ett stort intresse bland sportfiskare att fiska karp. Sportfiske är en av våra största fritidsaktiviteter i landet, och det är jätteviktigt och det är kul att folk kommer ut i naturen, säger Magnus.

– Men det måste finnas plats för lökgrodan också.

Målet är att fiska här i dammen tills inte en enda fisk finns kvar, det kan ta år.

– Jag skulle tro, eller hoppas på, att vi kan tömma dammen på fisk på tre-fyra år.

Och sedan kommer lökgrodan tillbaka, det är Per och Magnus rätt säkra på.

– Då tar det ett år, så är lökgrodan tillbaka, säger Per Nyström.

Är du säker på det?

– Jag vet det.

– För de finns ju kvar i området, i mindre dammar. Så när här blir tomt på fisk kommer lökgrodan att återvända, instämmer Magnus.

 Vad tycker du om det som hänt här?

– Jag tycker det är mycket tråkigt. Här investerar samhället stora pengar i att skydda och bevara arter, och så på ett ögonblicks verk blir hela arbetet förstört, säger Magnus Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista