Matminnen från barndomen kan påverka oss upp i vuxen ålder.
Matminnen från barndomen kan påverka oss upp i vuxen ålder. Foto: Hasse Holmberg / TT

Matminnen från barndomen påverkar oss som vuxna

1:51 min

Hur måltiderna ser ut när vi är små kan få stor betydelse för vår relation till mat som vuxna. Det sa matforskaren Elisabeth von Essen när hon var gäst i vårt eftermiddagsprogram.

Brukade du laga mat tillsammans med dina föräldrar och brukade ni äta tillsammans? Eller var du en sådan som åt snabbmat framför tv:n när du var liten?

I så fall är det stor chans att det påverkat din inställning till mat som vuxen. Det sa Elisabeth von Essen som forskar om hur matminnen från barndomen påverkar oss som vuxna på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp när hon var gäst i vårt eftermiddagsprogram.  

– Det handlar om den atmosfär som fanns kring maten när vi är små. Det är den vi tar med oss när vi blir äldre. Det kan vara saker som att man pratar om vad som har hänt under dagen vid middagsbordet eller barn och föräldrar hackar lök tillsammans som skapar positiva minnen. 

Fortsätter man med de positiva erfarenheterna då och slutar med de negativa?

– Det vi kan se är att om man till exempel inte haft någon som lagar mat åt en så får man en negativ inställning till mat och att man då kanske till exempel undviker att bjuda hem folk eller att planera sina egna måltider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista