Emma Olofsson Persson - tävlar i mack-SM
Emma Olofsson tar med sig sin Åhusklämma för att tävla om titeln svensk mästare i macka. Foto: Sveriges bagare och konditorer/Pressbild
Åhus

Emma hoppas på seger med sin Åhusklämma

2:42 min

Emma Olofsson Persson från Åhus är en av finalisterna i Mack-SM. Den 9 november tävlar hon och sju andra finalister på Stockholmsmässan.

24-åriga Emma Olofsson Persson har jobbat länge i familjeföretaget i Åhus och har redan lång erfarenhet av att göra mackor. De senaste tre åren har hon jobbat mer seriöst, men är egentligen uppvuxen i bageriet.

Emma gick till final med den egna skapelsen Åhusklämman, som består av rågtekaka med fransk potatissallad och äppelmajonnäs med kallrökt vildandskorv.

– Inspirationen kom från tunnbrödsrullen med mos, och tänkte att vi skulle kunna göra något liknande, fast med fransk potatissallad och en egen majonnäs som jag själv smaksätter med äpple och skånsk senap. Den kallrökta vildandskorven provade jag själv på smaktorget i Åhus i somras och tyckte att den passade fint i mitt koncept.

Tävlingen Mack-SM har arrangerats sedan 2002 och syftar till att få fram Sveriges bästa macka. Juryn bedömer bröd, smak, utseende, att mackan har ett nytänkande helhetskoncept och att tillverkningen är effektiv och att kalkylen gör mackan prisvärd.

Just nu preppar hon inför halloween-aktiviteterna i Åhus.

– Det blir en pumpajakt i byn i morgon (lördag), där vi ska gömma pumpor som ungarna få leta upp och lämna in på bageriet där de får ett pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista