Fisken smörbult.
Smörbultens utbredning förbryllar forskare Foto: Göteborgs universitet/TT.
Östersjön

Smörbultens utbredning förbryllar forskare

3:13 min

Samtidigt som smörbulten fått en explosionsartad spridning i vattnen utanför Nynäshamn, så syns inte alls samma snabba spridning längs Blekinge- och skånska kusten.

Det har snart gått tio år sedan den svartmunnade smörbulten siktades i svenska vatten för första gången. Sedan dess har den fått fäste längs hela Östersjökusten.

Men ingenstans har den haft sådan explosionsartad spridning som i vattnen utanför Nynäshamn. Vid ett provfiske nyligen fångades 1 800 exemplar. Vid motsvarande fiske för ett år sedan fastnade bara en smörbult i näten.

– Jag är inte överraskad över den dramatiska utvecklingen i Nynäshamn, men jag är positivt överraskad att inte se samma utveckling i Blekinge, säger Ann-Britt Florin, forskare på institutionen för aquatiska resurser på Sveriges lantbruksuniversitet.

Forskaren Ann-Britt Florin menar att det skulle kunna vara så att det finns fler rovfiskar eller fiskätande fåglar i vattnen utanför Karlskrona jämfört med i Nynäshamn.

Smörbulten har sitt ursprung i Kaspiska havet och till Östersjön har den transporterats i fartygens barlasttankar.

Om smörbulten går upp i sötvatten vilken den kan göra så kan smörbulten äta mycket av rom av öring och lax.

Längs den polska kusten har flera bottenlevade arter redan slagits ut av smörbulten. Och det är också de som hotas i första hand i Sverige. Men enligt Ann-Britt Florin kan smörbultens utbredning även komma att påverka torsk, lax, öring och andra arter som vi ser som matfiskar.

– Om smörbulten går upp i sötvatten vilken den kan göra så kan smörbulten äta mycket av rom av öring och lax. 

Nästa år träder nya regler som tvingar alla fartyg som trafikerar Östersjön att rena sitt barlastvatten. Tillsammans med en ökad försiktighet bland både både yrkesfiskare och sportfiskare tror Ann-Britt Florin att det kan bromsa spridningen av smörbulten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista