Fästing
Ett ätbart vaccin mot TBE kan bli verklighet, men inte än på ett tag. Foto: JOHAN NILSSON / TT
Sverige

Ätligt TBE-vaccin på gång

1:48 min

Ett ätbart vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE kan bli verklighet. Men ännu är det långt kvar till att kunna ge det till människor och först ska det testas på djur.

Idag finns det ingen medicin som botar TBE, men vaccin kan skydda mot sjukdomen. Det ätliga vaccinet som nu är på gång tas fram genom forskningsprojektet Scandtick innovation, men är långt ifrån klart för att kunna ges till människor.

– Försöken är än så länge är bara på forskningsstadium, det ska testas på djur och det kan ta många år, upp till tio år, innan det kan bli applicerbart på människan, säger Per-Eric Lindgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet och projektledare för Scandtick innovation.

Scandtick innovation är ett treårigt forskningsprojekt inom EU. Det dansk-norsk-svenska samarbetet arbetar för att minska fästingrelaterade infektioner hos människor och djur.

Med det nya ätliga vaccinet som är på gång hoppas forskarna på flera fördelar, bland annat att det ska bli enklare för människor att vaccinera sig mot TBE.

– Ätliga vacciner kan man ta mer på egen hand, man kanske inte behöver uppsöka klinik eller vaccinationscentral och det gör ju att personer som tycker det är obehagligt med ett stick vid vaccinering kanske i alla fall bestämmer sig för att vaccinera sig. Man kan få en högre vaccinationstäckning i en befolkning genom ätliga vacciner, säger Per-Eric Lindgren.

Finns det några nackdelar med vaccinet?

– Det är svårt att säga eftersom det fortfarande är på forskningsstadiet. Men en nackdel skulle kunna vara att det blir mindre kontroll på vilka som får vaccinet. Just den strikta kontroll vi har idag när man går till en klinik eller central och får en spruta tappar man kanske lite genom ett ätligt vaccin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista