stulna verktyg lådor
Här syns en liten del av det beslag polisn gjorde när en inbrottsliga som ger sig på firmabilar avslöjades i september. Trots att flera personer greps fortsätter stölderna. Foto: Polisen
Skåne

Firmabilar länsas på verktyg

Under oktober har 63 firmabilar runt om i Skåne plundrats på verktyg. Och inbrotten fortsätter trots att en misstänks liga greps i september.

– Det tyder på att det kan handla om en större liga som inriktat sig på att göra inbrott i firmabilar och stjäla dyrbara verktyg som sedan exporteras till utlandet, säger förundersökningsledare Tomas Malm i ett pressmeddelande från polisen.

Det var i september som polisen gjorde ett tillslag i en fastighet i Staffanstorp. En privatperson hade känt igen en stulen bil och sedan följt efter den samtidigt som polisen kontaktades.

I fordonet fanns mängder av verktyg och ännu fler fanns i en bil som stod parkerad intill. I det hus som bilarna parkerats utanför fanns ytterligare ett stort antal verktyg.

12 personer kunde vid tillslaget gripas och direkt efteråt märktes då en minskning i antalet inbrott. Men under oktober har stölderna tagit fart igen med totalt 63 brott med samma tillvägagångssätt.

– Det är inte utan att man kan misstänka att den eller de som organiserar dessa stölder helt enkelt skickat hit ersättare för dem som avslöjats och gripits. Det finns bara ett säkert sätt att slippa drabbas av detta och det är att är att inte förvara stöldbegärliga verktyg i bilen, säger Tomas Malm.

Av de tolv misstänkta som greps i september är fem häktade och sju har försatts på fri fot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista