Finjasjön
1 av 3
Finjasjöns tillstånd har gått upp och ner under flera år. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Åke Boström
2 av 3
Åke Boström har bott i Finja under större delen av sitt liv. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Sven-Inge Svensson
3 av 3
Sven-Inge Svensson är miljöchef på miljökontoret i Hässleholms kommun. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Hässleholm

Kommunen tar krafttag mot Finjasjöns skakiga tillstånd

3:38 min

Algblomningar, utsläpp och ojämna vattennivåer. Trots vissa förbättringar har Finjasjön drabbats av flera bakslag genom åren.

Senast i somras drabbades sjön av en ny sorts alg som ställde till med problem. Problemen drabbar bland annat den som är badsugen på sommaren. Finjabon Mathilda Larsson tycker att det är synd.

– Det är få tillfällen man kan bada. Ofta är det i början av sommaren, och då är det inte så varmt så man vill bada. När det är så varmt så man vill bada då kan man inte göra det för att det är algblomning.

Åke Boström har bott i Finja under större delen av sitt liv. Han minns hur Finjasjöns tillstånd har gått upp och ner genom åren.

– Det är förmodligen föroreningar i sjön som gjort att det försämrats. Det har pågått under många år. Efterhand som det släpptes ut mer och mer avloppsvatten i sjön så försämrades det, fram till dess att man började med utfiskningen i sjön för ett antal år sedan. Då märkte man när man fiskade att det blev en förbättring av siktdjupet.

Nu vidtar Hässleholms kommun ytterligare åtgärder för att på lång sikt förbättra Finjasjön. Bland annat ska man fortsätta hålla koll på tillflöden och påverkan från åarna som leder in till Finjasjön. Vissa avlopp ska inventeras och man tittar även på att upprätta skyddszoner.

– Det är vanskligt att se på det enskilda året. Man måste se på miljöarbete långsiktigt och vara ihärdig för att man ska nå framgång, säger Sven-Inge Svensson, miljöchef på Hässleholms kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista