Bashar Ismail på Gamla Näsby Livs i Kristianstad
1 av 2
Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Isabel Drake med en godisskål.
2 av 2
Forskaren Isabel Drake uppmanar oss att begränsa intaget av söta produkter. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Nyttig mat – vad är det?

Forskaren: Man pratar ofta om att smör är farligt
7:45 min

Fett och socker är dåligt, medan grönsaker är bra. Eller? Hur mycket vet vi egentligen om hur maten påverkar vår hälsa? Forskaren Isabel Drake ger svar.

Man ska inte lyssna på alla matlarm, menar Isabel Drake som är epidemiolog vid den medicinska fakulteten på Lunds univeristet. Istället delar hon med sig av sina tre bästa tips.

– Portionsstorlekar spelar roll, så använd en mindre tallrik. Ät mycket grönsaker, det är bra. Och begränsa söta produkter, säger hon.

Och även Bashar Ismail, som jobbar på på Gamla Näsby Livs i Kristianstad, delar med sig av sina tips.

– Jag gick ner från 148 till 85 kilo genom att fasta, äta grönsaker och träna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".