Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyttig mat – vad är det?

Publicerat fredag 27 oktober 2017 kl 16.15
Forskaren: Man pratar ofta om att smör är farligt
7:45 min
Bashar Ismail på Gamla Näsby Livs i Kristianstad
1 av 2
Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Isabel Drake med en godisskål.
2 av 2
Forskaren Isabel Drake uppmanar oss att begränsa intaget av söta produkter. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Fett och socker är dåligt, medan grönsaker är bra. Eller? Hur mycket vet vi egentligen om hur maten påverkar vår hälsa? Forskaren Isabel Drake ger svar.

Man ska inte lyssna på alla matlarm, menar Isabel Drake som är epidemiolog vid den medicinska fakulteten på Lunds univeristet. Istället delar hon med sig av sina tre bästa tips.

– Portionsstorlekar spelar roll, så använd en mindre tallrik. Ät mycket grönsaker, det är bra. Och begränsa söta produkter, säger hon.

Och även Bashar Ismail, som jobbar på på Gamla Näsby Livs i Kristianstad, delar med sig av sina tips.

– Jag gick ner från 148 till 85 kilo genom att fasta, äta grönsaker och träna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".