Ornitologen Hans Nordius på spaning efter gäss.
1 av 3
Ornitologen Hans Nordius på spaning efter gäss. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
En ornitologs vana öga har inga svårigheter att se gässen när de är på marken.
2 av 3
En ornitologs vana öga har inga svårigheter att se gässen när de är på marken. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Några stenkast från E6 strax söder om Landskrona ligger strandängarna vid Lundåkrabukten, en omtyckt häckningsplats för gässen just nu.
3 av 3
Några stenkast från E6 strax söder om Landskrona ligger strandängarna vid Lundåkrabukten, en omtyckt häckningsplats för gässen just nu. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Helsingborg

Gäss i tusentals vid Lundåkrabukten

4:25 min

Milt klimat och god tillgång på föda gör att antalet grågäss är extremt stort just nu i södra Sverige.

Det är nu på hösten man kan se dem, stora flockar av gäss. Och det kan vara en mäktig syn att se dem samlas och lyfta samtidigt. Enligt Hans Nordius, ornitolog och ordförande i Kullabygdens ornitologiska förening, har grågässen växt kraftigt i antal under senare år.

– Sedan 15-20 år har de ökat väldigt mycket som häckfågel i södra Sverige. Förmodligen är det en kombination av mildare klimat och mer höstsådd på åkarna som har bidragit till det, säger han.

Men gässen är inte bara vackra att se på. De orsakar också skador för jordbruket eftersom de äter upp sådden. Just nu pågår en gps-studie som SLU driver tillsammans med högskolan i Kristianstad.

– Under tre år ska man undersöka hur gässen rör sig och med vilka metoder man till exempel kan skrämma dem från fälten med, säger Hans Nordius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista