vindkraftsnurra bakom solpaneler
Solenergi och vindkraft - två exempel på förnybar energi. Foto: Michael Sohn/TT
Lund

Maraton för klimatet över hela världen

2:02 min

Climathon är ett maraton för klimatet, där unga forskare och andra eldsjälar på mer än 100 platser över hela jordklotet låser in sig i 24 timmar för att försöka hitta nya idéer för att rädda klimatet. Det här pågår bland annat i Lund.

Ett 60-tal eldsjälar har övernattat och tänker nytt. Colombianska Dana Vigala och svenskdanska Katrine Jalgensen är två av deltagarna i Lunds Climathon som har pågått mellan fredag klockan elva och lördag klockan elva.

– Vi identifierar det som är problematiskt, och förhoppningsvis kommer vi att hitta någon bra lösning, säger Dana Vigala.

– Vi planerar att sova i skift, säger Katrine Jalgensen.

Det hela leds av Susanna Bursell från Lunds universitet och Ulrika Wedin från Lunds kommun, som också övernattar i Vattenhallen, där Climathon håller till.

– Målet är att få fram innovativa lösningar som kan öka solenergiproduktionen och förhoppningsvis lösningar som vi kan ta vidare efter climathon, säger de.

Det här är tredje året för satsningen som finansieras av EU och snabbt har spritt sig över världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista