ewerq
1 av 2
Stig Broqvist från Jordens Vänner har kampanjat mot Landborgsgaraget í sex månader. Foto: Marcus Älverbrand/Sveriges Radio
sdfsf
2 av 2
Såhär ska Landborgsgaraget se ut när det är färdigbyggt. Foto: Bild: Helsingborgs stad
Helsingborg

Folkomröstning om Landborgsgaraget nära

2:48 min

Miljöförbundet Jordens vänner har i sex månader samlat in namnunderskrifter för att stoppa bygget av Landborgsgaraget i Helsingborg. Nu har de passerat målet – om namnen är giltiga.

I juni i år röstade Helsingborgs kommunfullmäktige för att bygga ett underjordiskt garage för drygt 400 miljoner under Rosenträdgården nära Kärnan i Helsingborg.

Garaget har fått namnet Landborgskopplingen då den ska underlätta för cyklister och fotgängare att ta sig upp- och nerför förkastningsbranten Landborgen.

Men framför allt bereds rum för parkering av 600 bilar och tanken är att man därmed leder bort trafik från centrum.

– Vi behöver det här. I city finns inga parkeringsplatser. Allt är för dyrt, säger Helsingborgsbon Ulf Pettersson.

Men alla är inte av samma åsikt. Under sommaren startades en namninsamling av miljöförbundet Jordens vänner i Helsingborg för att få till stånd en folkomröstning om bygget.

– Det här går helt emot de klimatmål de talas om. Dessutom kostar det väldigt mycket som istället skulle kunna användas till skola, vård och omsorg, säger Stig Broqvist, ordförande för Jordens vänner.

Och namninsamlingen ser ut att ge resultat. Enligt Broqvist har man redan passerat den gräns på tio procent av alla röstberättigade i Helsingborgs kommun som krävs för att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige.

Väl uppe på kommunagendan måste minst en tredjedel av alla partier sedan rösta för folkomröstningen, vilket i nuläget ser ut att bli sanning. Både Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Helsingborg har lovat rösta för en folkomröstning om det går igenom.

– Det är ju väldigt stark påtryckning så det ska mycket till om politikerna ska strunta i det, säger Stig Broqvist.

Fakta Landborgen
Landborgen kallas den branta höjdskillnad som sträcker sig från Sofiero i norr till Högaborg i söder. Mellan backarna i Långvinkelsgatan och Bergaliden finns Terrastrapporna, Hallbergs trappor och Himmelriksgränd.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista