Översvämning efter häftiga skyfall. Arkivbild: Johan Nilsson/TT
SMHI varnar för höga vattenstånd i Öresund samt för höga flöden i små vattendrag i nordöstra Skåne.
Kristianstad

Problem med översvämningar

Det har varit en hel del problem med översvämningar i Kristianstadtrakten under natten och morgonen. Runt 30 millimeter regn föll under natten i redan mättade marker.

Dan Svensson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad, berättar att de pumpat vatten från tre översvämmade källare i Hammar.

– Dessutom har vi fått in 10-15 samtal från andra fastighetsägare som också haft problem, men i mindre omfattning. I natt fick vi också en hel del samtal från hemtjänsten som hade problem att ta sig fram på flera vägar på grund av stora vattenansamlingar, säger han.

SMHI har utfärdat en varning  i nordöstra Skåne för höga flöden i små vattendrag i samband med regn.

Även vattenståndet i Öresund väntas ikväll att bli högt. Strax efter lunch på söndagen uppgraderade SMHI till en klass 2-varning.

– Det har att göra med den nordliga vind som vi har över Skandinavien. Vi hade ju ett djupt lågtryck som passerade över Danmark och gav stormbyar. Den här nordvinden håller i sig under söndagen också, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Blåsten pressar upp vatten från Bottenviken och ner söderut. Samtidigt som vatten i Kattegatt och Skagerrak pressas söderut.

– Då blir det en ansamling av vatten i södra delarna av Östersjöbassängen, säger Fougman.

SMHI räknar med att det kan stiga så mycket som 80 till 110 centimeter över medelvattenståndet.

Det innebär att det finns risk för översvämningar längs kusten.

– Båtbryggor kan hamna under vatten, kajer kan översvämmas men också långgrunda stränder så hamnar vattenlinjen betydligt högre än vad den brukar, säger Therese Fougman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista