Lukas Nilsson
1 av 2
Mål nummer 100 i landslagströjan för Lukas Nilsson, 20 år. Foto: Johan Nilsson/TT
Jonna Linnéll
2 av 2
En glad Jonna Linnéll efter 2 nya poäng i SHE. Foto: Emil Langvad/TT
Handboll med Glenn Göransson

Samlade omgångar, väntande superderby och Lukas 100 mål i landslagströjan

Jonna Linnell: Lite speciellt att möta sin syrra.
0:59 min

Söndag och nytt inlägg i handbollsbloggen. Om haltande tabell och om förväntningarna inför derbyt med stort D.

Ibland, eller ganska ofta om jag ska vara ärlig, så sneglar jag lite avundsjukt mot hur vi på radion jobbar med ishockeyns hockeyallsvenska. I nästan varje omgång riggar min vän och kollega, Roger Bengtsson, upp ett ”lokalt” sportextra på webben där Roger sitter som spindeln i nätet i form av programledare och med 6-7 reportrar ute på arenorna. Det är LIVE-sport i sitt bästa format där man följer samtliga matcher från start till mål med hög intensitet och ibland vansinnig frenesi. Som sportälskare i allmänhet och hockeyfantast i synnerhet är detta format fullständigt optimalt att följa. Har ofta tänkt tanken att kopiera upplägget och sy ihop det i handbollens värld - men det går inte. Varför? Jo, någon har tagit beslutet att sprida ut veckans omgång på i princip alla veckodagar - från måndag till söndag. Denna säsong har Handbollsligans 33 omgångar totalt två (2) där seriens fjorton lag spelar samtidigt: Omgång 21 och avslutningsomgången, 33. I ytterligare tre omgångar spelas det sex matcher (av sju möjliga) samtidigt.

Det finns såklart fördelar med att sprida ut omgången då man som ”handbollsnörd” kan sitta där kväll efter kväll och se matcher till leda. På så vis missar man inget - men behöver vi verkligen se allt? Nu är det tredje eller fjärde säsongen som vi får allt serverat i knäet genom webb-tv och detta till en väldigt låg kostnad. Man behöver i princip inte åka till sin arena eller sporthall för att titta - man ser allt förträffligt i tv och där får man dessutom både repriser och intervjuer

Jag tror att handbollen skjuter sig lite i foten genom att paketera sin sport så här. Jag tycker mig se en mättnad och ett vikande intresse, inte minst publikmässigt. Vet att denna diskussion varit uppe på tapeten förr men tror att det är dags att tänka om - nu. Försök att samla omgångarna så gott det går, det får aldrig skilja mer än en match per lag när man fluktar på tabellen. Som det är nu finns det ingen anledning att analysera eller ens kolla då det skiljer allt för många spelade matcher på lagen. Trist.

***

Vi har en otroligt bred bänk. Det kommer in folk och gör det superbra samtidigt som vi är trygga i vårt målvakts- och försvarsspel.

Höör H65  och Kristianstad HK gjorde vad som förväntades och nu närmar sig derbyt med stort D. Onsdagen den 15 november tar H65 emot Kristianstad på hemmaplan och det är redan så stort intresse för matchen att till och med pressläktaren är såld. Vi får alltså flytta på oss för att så många som möjligt ska kunna se matchen på plats. Härligt, står gärna inklämd i ett hörn bara jag får uppleva denna stämning och intensitet.

För H65:s Jonna Linnéll var matchen mot Skuru lite speciell då tvillingsyrran Jennie spelar just i Skuru. Nu gjorde H65 en riktigt bra insats och Jonna hade analysen klar direkt efter match.

– Vi har en otroligt bred bänk. Det kommer in folk och gör det superbra samtidigt som vi är trygga i vårt målvakts- och försvarsspel. Sen kontrar vi mycket och börjar få ordning på vårt anfallsspel, sa Jonna till Radiosporten.

***

Sverige fick revansch på Island när man på lördagskvällen vann träningsmatchen med 27-24. Lukas Nilsson, som ännu inte fyllt 21 år, fixade mål nummer 100 i sin 39:e landskamp, imponerande. Jerry Tollbring behövde visserligen bara 30 matcher på sig för att komma upp i hundra mål men så får han ju också slå en massa straffar - och så är han ju ett år äldre.

Tjing

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".