Får som räddas av räddningstjänsten
1 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Höjd beredskap för översvämningar

2:16 min

I Skåne fick ett femtiotal får undsättas när de riskerade livet på grund av ovädret som fått namnet Ingolf. SMHI varnar för mycket högt vattenstånd längst med kusterna.

Ett femtiotal får som betade fritt på strandnära ängar vid Höllviken i Skåne, riskerade livet på grund av blåst och regn. Räddningstjänsten i Vellinge fick rycka ut på ett udda räddningsuppdrag.

– Vissa stod det vatten upp till magen på, och de och kunde inte komma därifrån. Det var risk att vattnet skulle stiga ytterligare och ägaren var orolig för om de skulle klara det eller om de skulle drunkna, säger Thomas Kjellberg, yttre befäl vid räddningstjänsten, till TT.

Alla fåren kunde undsättas och som tur var kom inget till skada.

I Helsingborg har kommunen höjt beredskapen vid vattenverket och VA-bolaget. Det blåste 17 meter per sekund där på eftermiddagen.

– Problemet är om det blåser mycket, och det gör det ju nu, att det blir vågor av det. Runt en meter är nog inte hela världen men vinden gör att det blir vågor och då slår det över vågbrytarna. Förmodligen både på Strandvägen och kanske till och med nere i centrala Helsingborg, säger Ronnie Lundgren som är inre befäl på räddningstjänsten Skåne nordväst. 

När nordlig vind drar ner över Kattegatt ligger Själland som en propp i mitten. Det gör att vattnet stiger längs kusterna. Högst vattenstånd väntas i Danmark.

I Sverige har SMHI utfärdat en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Öresund norr om bron, vilket kan innebära risk för att kustvägar och hamnar översvämmas. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för högt havsvattenstånd.

– Framför allt norr om Öresundsbron kan det komma upp till 110-130 cm över medelvattenståndet, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Vad ska man tänka på vid så högt vattenstånd? 

– Man ska se över om man har en båt eller andra tillhörigheter nära kusten i det här området och kanske ta upp det på land. 

Vattenståndet väntas nå den högsta nivån vid 19- eller 20-tiden i kväll för att sedan börja sjunka. 

Det har också kommit mycket regn vilket gör att SMHI varnar för höga flöden i små vattendrag i ett område i Halland, södra Småland och in över Skåne.

I morgon ska vinden avta västerifrån, men först väntas en blåsig natt på många håll med kulingvindar på upp till 22 meter per sekund på Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista