Hristina Brodin.
Hristina Brodin.
Kristianstad

Kristianstadsforskare till Florida för att lösa mikroplastproblem

4:03 min

Ny forskning ska svara på hur våtmarker hanterar mikroplaster. Hristina Bodin, universitetslektor i vatten- och miljöteknik vid Högskolan Kristianstad åker nu till Florida för att forska inom området.

Våtmarkernas kapacitet att rena "vanliga" föroreningar är väldokumenterad sedan ett trettiotal år tillbaka. Men hur de hanterar mikroplaster är hittills helt outforskat.

Nu reser en våtmarksforskare från Kristianstads våtmarker till Everglades delta i Florida för att ta reda på hur olika våtmarker hanterar mikroplaster.

– Det är välbelagt att våtmarker renar dagvattnet från ”vanliga” föroreningar, som kväve, fosfor och metaller, och därför har man vid stora vägnät i många år konstruerat dagvattenvåtmarker som stora filter. Hur de hanterar mikroplaster är hittills outforskat och det är det jag ska göra i Florida under fem månader, säger Hristina Bodin, universitetslektor i vatten- och miljöteknik vid Högskolan Kristianstad.

Mikroplaster, alltså plastpartiklar mindre än 5 mm, är ett växande problem över hela jordklotet. Plaster är svårnedbrytbara och kan tas upp av organismer och senare anrikas i näringskedjan med hittills okända konsekvenser för oss själva. Förra året rapporterade IVL Svenska Miljöinstitutet att de största utsläppen av mikroplaster kommer från slitage av vägbanor och bildäck, som producerar stora mängder dagvatten med mikroplaster, tungmetaller och andra partiklar.

–Faran är att det anrikas och förgiftar i ekosystemet. Musslor innehåller till exempel 37 000 mikroplastpartiklar per kilo torr vikt, enligt en studie som gjordes nyligen, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista