Kiaby

Pumpaodlare tvingas kasta lådvis med pumpor

1:55 min

Pumpaodlarna i Skåne har haft ett tufft år, eftersom grönsakerna påverkats av det dåliga vädret. Ingen sol, ingen värme och en hel del regn har tvingat odlarna att kasta mängder med pumpor.

På Ingemansgården i Kiaby står en mängd lådor som är fulla med dåliga pumpor. Anders Olsson är ägare på gården, och han är inte ensam om den försämrade pumpaskörden i år.

– Vi har saknat solen och värmen för att få det här toppresultatet. Vi upplever att vi har fått kasta betydligt mer än vi brukar göra, säger Anders Olsson.

Kan man göra något i förebyggande syfte eller måste man lita helt på vädergudarna?

– I detta fallet får vi nog göra det. Vi får förlita oss på att vi får värmen och sånt. Får man bara värmen och solen då får man ett bra resultat och en mycket bättre, lagringsduglig pumpa, säger Anders Olsson.

I lådorna finns bland annat pumpor som säckat ihop helt. Några av pumporna har drabbats av lagringsröta, ett svårkontrollerat fenomen bland pumpor.

– Det uppstår även om man får in en fin pumpa och allting ser bra ut, så helt plötsligt kan den säcka ihop ändå. Orsaken till det är svår att säga. Man får inte riktigt fram sorter som står emot det heller, förklarar Anders Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista