Carl-Johan Dahlgren, ordförande Hyresgästföreningen
Carl-Johan Dahlgren, ordförande Hyresgästföreningen Foto: Maria Rosén/Sveriges Radio
Östra Göinge

Skärpta regler upprör Hyresgästföreningen

3:14 min

Det ska bli ändringar i reglerna för den som vill ha bostad i Östra Göinges kommunala hyresbolag framöver. Det föreslår den styrande femklövern i kommunen, som vill för vad som ska räknas som inkomst. Något som Hyresgästföreningen reagerar starkt mot.

Nyanlända med etableringsersättning och personer med försörjningsstöd från en annan kommun ska inte längre kunna söka lägenhet hos Göingehem, det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge. Så lyder ett förslag som Femklövern har lagt fram.

Femklövern består av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, och som styr kommunen i minoritet. Carl-Johan Dahlgren är ordförande i Hyresgästföreningen, och han tror att förslaget kommer att föra med sig nya problem.

– De som kommer hit, de har ingenstans att bo. Risken är ju stor att de flyttar in hos andra, vilket kommer att sätta större tryck på lägenheterna än vad vi har idag, säger han.

Vi vill ju att man ska få en bra start i Sverige

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Patric Åberg, menar däremot att kommunen måste påverka den nuvarande utvecklingen, där många söker sig till Östra Göinge.

– Vi har en arbetslöshet bland utrikes födda på över femtio procent. Vi vill ju att man ska få en bra start i Sverige, och vi gör de här ändringarna för att kommunen långsiktigt ska utvecklas, säger han. 

Vill skapa balans i flyttarna

Patric Åberg vill därför se förslaget träda i kraft så fort som möjligt, både för att få en balanserad in- och utflyttning och för att få lugn och ro i kommunens verksamheter:

– Våra verksamheter i skolan och på andra ställen i kommunens organisation har det tufft, säger han.

På ett sätt kan Carl-Johan Dahlgren på Hyresgästföreningen förstå att reglerna ändras när trycket på bostäder blir större.

– Men jag tycker att det är fel sätt att göra det så, att ta bort den sociala biten för människor, säger han med åsyftan på de båda bidragssorterna som inte längre ska räknas som inkomst enligt förslaget.

I stället vill Carl-Johan Dahlgren se att det byggs mer bostäder – men det menar Patric Åberg att man redan har kommit igång med.

– För första gången på tjugo - trettio år så bygger vi ju för fullt igen. Vi kommer snart att inviga nya bostäder i Östra Göinge, vi har precis invigt flera här, och vi bygger för fullt med våra mått mätt, säger han. 

Frågan tas upp igen

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är emot förslaget. Frågan har därför återremitterats och ska beredas i kommunstyrelsen på nytt. Carl-Johan Dahlgren på Hyresgästföreningen kommer också att lämna in en skrivelse för att protestera till alla kommunfullmäktiges ledamöter. Han är orolig för att fler snävare regler kommer att följa efter den här regeländringen, men den ändringen är obefogad, menar Patric Åberg.

– Vi har inga tankar på att förändra andra regler, utan det är de två förändringarna vi gör nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista