Ubåten där den svenska journalisten Kim Wall miste livet. Foto. Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson/TT.
Köpenhamn

Madsen erkänner styckning

0:29 min

Ubåtsägaren Peter Madsen erkänner nu för dansk polis att han styckat den svenska journalisten Kim Walls kropp och sedan slängt delarna i Kögebukten, uppger Köpenhamnspolisen. Rättegången är planerad till mars nästa år.

Under måndagen tog utredningen om den svenska journalisten Kim Walls död en ny vändning. Ubåtsägaren som misstänks för mordet, har erkänt att han styckade kroppen men nekar fortfarande till att ha dödat Kim Wall.

Tidigare har han sagt att Wall dog efter att ha fått en tung lucka i huvudet. Men enligt den nya förklaringen som han lämnat ska hon istället ha dött genom kolmonoxidförgiftning. Han själv ska vid det här tillfället ha varit ute på däck.

I ett pressmeddelande skriver Köpenhamnspolisen att Madsen är misstänkt även för sexbrott med särskilt försvårande omständigheter.

De senaste två veckorna man fortsatt att dyka i Kögebukten men fortfarande saknas kvarlevor och dessutom både Peter Madsens och Kim Walls mobiltelefoner. Nu överväger polisen om fler dykningar ska göras.

Tidigare i dag gick Madsen för första gången frivilligt med på att sitta fortsatt häktad, och därför blir det ingen omhäktningsförhandling imorgon, tisdag. Den nya häktningen sträcker sig fram till den 15 november.

Polisutredningen är på väg att bli färdig och nu finns även datum för rättegång. Den beräknas pågå i åtta dagar med start den 8 mars nästa år.

Den svenska journalisten Kim Wall skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt den 10 augusti. Dagen efter räddades Madsen från en sjunkande ubåt i Kögebukten utanför Köpenhamn, men Wall var försvunnen. 

Den 12 augusti häktades Madsen misstänkt för brott. Flera av Kim Walls kvarlevor, en kniv, en såg och kläder har hittats i vattnet utanför Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista