Helsingborg

Höststormarna bra för fisket i Öresund

2:33 min

Med höststormarna förbättras syresättningen i sundets vatten vilket gynnar fisket.

Niklas Nielsen är skeppare på Helsingborgsbåtarna som just nu håller fiskeläger för ungdomar från hela landet, i samarbete med föreningen Sportfiskarna. Han ser en klar förbättring för fisket efter några höststormar.

– Framförallt blir syresättningen bättre. Men det kan ta några dagar innan vattnet har stabiliserat sig och man får ett i regel bättre fiske. Hög syresättning ger bättre livsvillkor för fisk och plankton, säger han.

Just den här höstlovsdagen var det artfiske på programmet för ungdomarna som anmält sig till sportfiskelägret. Spätta, skrubba och strandgädda fanns bland det som drogs upp. 

Det är väldigt trevligt att kunna åka hit, vi har inte båt hemma. Jag kör mest catch and release med min fångst, men en spätta behöll jag.

En av deltagarna på fiskelägret är Christian Nilsson från Göteborg som är med för tredje året.

– Det är väldigt trevligt att kunna åka hit, vi har inte båt hemma. Jag kör mest catch and release med min fångst, men en spätta behöll jag, säger Christian.

Fiskekompisen Calle Hjelm från Lysekil var också nöjd med sin beskärda del av fångsten.

–  I går fick jag några och i dag betydligt fler, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista