Digital vård
Foto: TT/Montage
Sverige

Digitala diagnoser ifrågasätts

1:30 min

Kontakt mellan patienter och nätdoktorer på distans blir allt vanligare. Men det finns risker med vissa typer av digitala diagnoser, anser organisationen Strama.

Organisationen Strama, som arbetar mot överförskrivning av antibiotika och där smittskyddsläkaren Stephan Stenmark är ordförande, hyser en viss oro över den snabba utvecklingen.

– De kan säkert fungera alldeles utmärkt om man gör det som passar digitalt. Men vi tror att ganska många akuta infektioner, så finns det fortfarande ett mervärde och är nödvändigt att undersöka i rummet. Att kunna titta riktigt i svalget, lyssna på lungorna. Att det inte går lika bra att bedöma hur sjuk en människa är bara via samtal, dialog och kanske en videokontakt via telefonen.

Nätdoktorer som ställer diagnos på distans, till exempel i mobilen är ett nytt inslag i sjukvården och är tänkt att öka tillgängligheten och sänka kostnaderna.

Nu kommer Strama med nya rekommendationer för att förhindra att den här nya vårdformen också leder till felaktiga diagnoser och att det till exempel inte skrivs ut för mycket antibiotika.

Vissa diagnoser och vårdmöten kräver helt enkelt att läkaren träffar patienten fysiskt för att kunna kontrollera allmänna hälsotillståndet, till exempel barn med lunginflammation, säger Stephan Stenmark.

– Vi vet att det förekommer fall av förskrivning även vid lunginflammation. Det är inte lämpligt. Och när vi pratar med bolagen, då håller de med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista