Skadad bil
En av bilarna som utsattes för brand i Hässleholm. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Hässleholm

Bangers bakom bilexplosionerna i Hässleholm

0:56 min

(Uppdaterad 15:30) Det var bangers som användes vid bilexplosionerna i natt i Hässleholm. Polisen rubricerar händelserna som allmänfarlig ödeläggelse och övergrepp i rättssak och kopplar nattens händelser med sommarens skottdrama i Hembygdsparken.

23:02 och 00:44 fick polisen larm om bilar som ska ha satts i brand på Bäckstigen respektive Fredentorpsgatan i Hässleholm.

Det var folk som ringde till polisen efter att ha hört en kraftig smäll på varje ställe och sedan sett eld och rök från bilarnas motorhuvar.

Det här klassas som allmänfarlig ödeläggelse samt övergrepp i rättssak.

Nationella bombskyddet har undersökt platserna under natten och kan under eftermiddagen konstatera att det handlade om så kallade bangers som exploderade.

– Det var två explosioner som skedde inom loppet av två timmar, berättar Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Polisen gör kopplingar mellan nattens bilsprängningar med sommarens skottdrama i i Hembygdsparken då en man sköts i benet.

– Vi tror det finns bäring på händelsen i Hembygdsparken. Det är angeläget att vi kommer till rätta med detta nu och söker vittnen till smällarna under natten. Vi tar emot allt, som kan ha koppling till explosionerna. Någon som har sett en bil, registreringsnummer, bilmärke, färg på bilen, eller annat i området runt Bäckstigen och Fredentorpsgatan, säger Anders Svensson, som leder förundersökningen till Norra Skåne.

Händelserna ska inte medfört några personskador. Det finns ingen gripen ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista