En polisman i uniform med ett polismärke på ärmen står framför en polisbil. Foto: Jessica Gow/TT
Malmöpoliser anmäler inte allt. Foto: Jessica Gow/TT
Malmö

Polisens arbetsmiljö allt tuffare - oro för eskalering av våld

3:10 min

Sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld ökat de senaste åren. P4 Malmöhus har granskat Malmöpolisens tillbudsanmälningar där flera fall rör stenkastning mot patruller, dödshot och fysiska angrepp.

– Mina kollegor uppfattar att det har blivit ett betydligt tuffare klimat ute idag. Man utsetts för en grövre typ av både hot och våld, det behöver inte betyda att det har blivit mycket mer, men det har skruvats upp, säger Fredrik Brokopp, kommunikationsansvarig för Polisförbundet region Syd.

P4 Malmöhus har granskat polisens avslutade incidentrapporter som rör hot och våld som lämnats in hittills i år. Bland incidenterna finns flera fall av hotfulla situationer med arga personer som inte accepterar polisens närvaro i sina bostadsområden. "Ännu argare när polisen frihetsberövar någon i området", skriver man i en av anmälningarna. Stenkastning mot patruller, aggressiva personer som går till fysiskt angrepp och dödshot är några andra exempel på det som möter poliserna i deras arbete. Men enligt Fredrik Brokopp på Polisförbundet är det långt ifrån alla incidenter som rapporteras.

– Tyvärr är det så att vi ser en normalisering av stenkastning, smällare och fyrverkerier. Det är någonting som har blivit betydligt vanligare och någonstans är effekten den att det inte får samma genomslag länge bland kollegor och medialt. Vi jobbar hårt för att kollegorna fortsätter skriva tillbudsanmälningarna, även om ingen har skadats.

Då finns det de som inte bemödar sig att skriva?

– Jag tror att det kan vara så att man i vissa fall väljer att avstår, man tänker att det här skrev jag på i förra veckan.

Den 18 oktober sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg efter att en kraftig sprängladdning placerats utanför ingången. Drygt tre år tidigare inträffade en liknande sprängning i anslutning till Rättscentrum i Malmö. Polisens krafttag mot den grova organiserade brottsligheten ses som ett möjligt motiv till dåden. Flera poliser som P4 Malmöhus talat med berättar att de befarar att nästa steg kan bli att de grovt kriminella börjar skjuta mot poliser.

– Faran med det här är att man hela tiden tar små kliv, att våldet blir lite grövre och att nästa gärningsman kan ta det ett steg längre. Svensk polis har haft tur vid ett antal tillfällen att ingen har kommit till skada eller förolyckats i den här typen av incidenter, säger Fredrik Brokopp.

– Jag är jätteorolig över hur det här tenderar att eskalera.

Efter den här intervjun blev en polismans hus i Västerås beskjuten med över tio skott natten till i lördags. Ingen kom till skada. En man i 20-årsåldern har begärts häktad för försök till mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista