Högskolan Kristianstad samarbetar i sin forskning om ämnet med Lunds universitet.
Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Kristianstad

Kristianstads förskollärarutbildning brister i kvalitet

1:01 min

Det är Universitetskanslersämbetet som idag publicerar en utvärdering av några förskollärar-och lärarutbildningar i Sverige.

Förskollärarutbildningen på Högskolan i Kristianstad får betyget "ifrågasatt kvalitet" efter utvärderingen av ett urval  förskollärar-och lärarutbildningar som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, publicerar idag. 

Utbildningarna har granskats av en bedömargrupp enligt en ny pilotmodell och Högskolan Kristianstads förskollärarutbildning är en av två förskollärarutbildningar som utvärderats. Den andra utbildningen på Mälardalens högskola bedöms ha hög kvalitet.

Omdömena för de sex grundlärarutbildningarna visar att en av sex utbildningar får samma betyg som HKR, det vill säga ifrågasatt kvalitet. Malmö högskola är en av dem fem som bedöms ha hög kvalitet på sin grundlärarutbildning.

En anmärkning handlar bland annat om att lärarna får för lite tid till att utveckla sin kompetens just på HKR.

 – Genomgående för alla aspekter är att lärosätet ska redogöra för hur man systematiskt följer upp kvalitetsaspekterna och hur åtgärder vidtas när det är relevant och detta brister Högskolan Kristianstad i, säger utredaren på UKÄ Ulrika Thafvelin.

En av dessa aspekter är arbetet med jämställdhetsfrågan och hur man följer upp det arbetet. Bedömargruppen tycker inte att arbetet håller hög kvalitet på HKR. Däremot bedöms utbildningen ha tillfredställande kvalitet på andra punkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista