Anette Törnqvist, kommunikationschef Academedia.
Anette Törnqvist, kommunikationschef på Academedia. Foto: Berit Roald TT/Privat
Göteborg/Skåne

Ny ägare tar över kritiserad skolkoncern

1:22 min

Efter att P4 Göteborg berättat om ledningen för skolkoncernen Vindoras agerande mot medarbetare, reagerar nu de nya ägarna Academedia.

Efter ett köp på drygt en halv miljard kronor tar Academedia, Sveriges största friskolekoncern, från och med i dag över skolkoncernen Vindora. Vindora-koncernen har bland annat Praktiska Sveriges gymnasieskolor som finns i Kristianstad, Ystad, Helsingborg och Malmö.

Anette Törnqvist är kommunikationschef på Academedia.

– Vi tycker alltid att det är allvarligt när vi får larm om att det finns problem på arbetsplatser. Vi vill att alla som arbetar hos oss ska känna sig trygga. Och tolererar självklart inte att folk utsätts för kränkningar, säger hon.

Vindorakoncernen driver flera skolföretag, bland annat Praktiska Sverige med ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet. Bolagets verksamhet omfattar drygt 7 000 elever inom gymnasium och vuxenutbildning och företaget har huvudkontor i Göteborg.

I flera inslag har P4 Göteborg berättat om larm om mobbning och kränkningar från ledningen mot rektorer på skolorna och mot medarbetare på huvudkontoret.

– Vi har följt rapporteringen som P4 Göteborg har gjort och vi kommer att titta extra noga på arbetsmiljöfrågorna. Det är lite för tidigt att säga exakt hur vi ska gå tillväga men vi kommer att titta på detta med förtur, säger Anette Törnqvist.

Hur har er vd Marcus Strömberg reagerat på uppgifterna?

– Alla på Academedia reagerar när vi lyssnar på inslagen. Naturligtvis ska vi inte tolerera kränkningar på arbetsplatsen. Det ska vara högt i tak alla ska få säga vad man tycker är en given policy hos oss, säger Anette Törnqvist.

Trots upprepade förfrågningar har P4 Göteborg inte fått någon intervju med vare sig Vindoras vd Jarl Uggla eller Marcus Egelstig som är styrelseordförande för den tidigare ägaren FSN Capital.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista