Man i rullstol och Försäkringskassans skylt.
Foto: Jessica Gow och Hasse Holmberg/TT.
Sverige

Flera tusen kan förlora assistansersättningen

1:57 min

Försäkringskassan har varnat regeringen för att en ny dom kan göra att flera tusen personer med funktionsnedsättning kan förlora assistansersättningen från staten. Nu kräver flera organisationer att regeringen ändrar lagen.

Lars Ohly, som är ordförande i Funktionsrätt Sverige, tycker att försäkringskassans varning visar hur allvarligt läget är.

– Nu har det gått väldigt långt. Försäkringskassan är inte den instans som har värnat LSS och den personliga assistansen tidigare. Tvärtom har den drivit fall för att inskränka rättigheter, säger Lars Ohly. 

Personer som bedöms ha behov av hjälp för att klara sina grundläggande behov har rätt till assistansersättning. De som behöver hjälpen i mer än 20 timmar per vecka får ersättningen av staten, de andra får den av kommunen.

I dag får drygt 15.000 den statliga ersättningen. Det är nästan ett tusen färre än förra året. Och en dom från Högsta förvaltningsdomtolen från juni kan nu, när försäkringskassan börjar tillämpa den, göra att flera tusen på en gång kan gå miste om den ersättningen.

Det ringer människor till mej, det skriver människor till mig som gråter därför att de är så rädda för vad som kommer att hända med deras liv när de blir kontaktade av försäkringskassan för att berätta om att just deras ersättning nu kanske är den som är nästa att dras in.

Domen innebär bland annat att tid för förberedelser och väntetider inte längre räknas in i behoven. 

– Till exempel en person som behöver delta på ett möte, idag följer assistenten med för att man inte vet när det grundläggande behovet uppstår. Det kan hända att assistenten sitter overksam under mötet eller att han eller hon måste ryka in. Det går inte med den nya domen, som tar bort beredskapstiden, säger Lars Ohly. 

Förra veckan varnade försäkringskassan om att uppemot 40 procent av de som har assistansersättning kan förlora rätten till assistanstimmar. Själva rätten till assistensen påverkas inte, men timmarna kan bli färre och då kan statens hjälp ryka.

I måndags slog försäkringskassan fast vad som gäller efter domen, handläggarna måste från och med nu göra som domen säger.

Ansvariga statsrådet Åsa Regnér, som Ekot har sökt, har tidigare sagt att hon är redo att ändra lagen om tillämpningen inte lever upp till intentionen att även personer med funktionshinder ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt.

Liberalernas riksdagsledamot Bengt Eliasson KU-anmälde Åsa Regnér i oktober, för att hon i regleringsbrevet för Försäkringskassan 2016 skrev att man måste bryta ökningen av antalet assistanstimmar, något som han och andra anser ligga bakom åtstramningarna.

Kristdemokraten Emma Henriksson, som också är ordförande i riksdagens socialutskott har begärt en debatt med statsrådet Regnér.

– För oss är det helt uppenbart att lagen behöver ändras. Det ringer människor till mej, det skriver människor till mig som gråter därför att de är så rädda för vad som kommer att hända med deras liv när de blir kontaktade av försäkringskassan för att berätta om att just deras ersättning nu kanske är den som är nästa att dras in, berättar Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista