Teaterbiografen Grand i Simrishamn.
1 av 2
Teaterbiografen Grand i Simrishamn. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Krister Funder.
2 av 2
Krister Funder. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Grand riskerar att läggas ner

Krister Funder: Finns det ingen lösning kommer jag att stänga
1:58 min

Framtiden för Teaterbiografen Grand i centrala Simrishamn är oviss.

Den 19 oktober beslutade kultur- och fritidsnämnden i Simrishamn att inte förlänga bions avtal om stöd till hyran. De senaste åren har det handlat om ca 400 000 kronor per år.

Krister Funder, som sedan 2010 driver biografen genom sitt företag, AV-kompaniet, säger att han blev förvånad när beskedet kom.

- Jag blev ganska chockerad, jag hade inte väntat mig att det skulle kunna bli på detta sättet, med tanke på hur vi har utvecklat verksamheten, säger han.

Enligt Krister Funder var syftet med det tidigare avtalet att han som kommersiell aktör skulle kunna bygga upp en långsiktig verksamhet, men att det är inte går att driva bion helt kommersiellt i en stad av Simrishamns storlek.

- Nej det är helt otänkbart, det finns ingen ekonomi till det, utan allt har varit upplagt på att för att det skulle kunna finnas en bio måste kommunen stötta på lokalerna med tanke på hur hyrorna är, det går inte att få lönsamhet på en sådan här liten ort på en biograf, säger han.

Krister Funder säger att han nu söker fortsatta diskussioner, dels med kommunen, dels med hyresvärden kring hyresnivån.

- Så får jag se vad som händer, men finns det ingen lösning så kommer jag att stänga, säger han.

Två år tidigare stipulerar kontraktet att de här förhandlingarna skulle tas upp, och det har inte gjorts.

Grand ligger på Storgatan i centrala Simrishamn och stod klar 1938 som en teaterbiograf. Det innebär att där också finns en teaterscen med utrustning och loger, för teateruppsättningar eller andra evenemang. Senaste åren har bion haft omkring 8000 besökare, enligt Krister Funder.

2010 skrev kommunen ett sjuårigt avtal med Krister Funder om att hans företag skulle driva bion och att kommunen skulle ge ett årligt stöd till lokalhyran. I gengäld skulle bland annat kommunen ha tillgång till lokalerna ett visst antal gånger, en slags för-hyrning av lokalerna. Även godkända föreningar skulle kunna hyra med rabatt. Första året fick bion 800 000 kronor, stödet trappades sedan av och låg de senaste åren på 400 000 kronor per år.

Avtalet gick ut sista september, men det var möjligt att två år i förväg påkalla en förlängning. Krister Funder säger att han för knappt två år sedan bad om en sådan förlängning, vid ett årligt uppföljningsmöte med sin kontaktperson på förvaltningen, men att det skedde någon månad senare än avtalet påbjöd.

Enligt kultur- och fritidsnämnden var det först den 20 september i år som han kom in med en formell skrivelse om förlängning. Nämnden avslog därför häromveckan en förlängning, då också med hänvisning till att stödet i det tidigare avtalet var tänkt för en begränsad tid. 

- Två år tidigare stipulerar kontraktet att de här förhandlingarna skulle tas upp, och det har inte gjorts, säger Per Andersson (S), vice ordförande i nämnden.

Om han hade kommit in med en ansökan i tid, hade det varit möjligt att få ett nytt avtal då?

- Jag hade varit väldigt skeptisk, för det är en subvention, säger Per Andersson.

Per Andersson säger också att han tycker att det vore tråkigt om bion skulle gå i konkurs, men pekar på att det numera finns bio på tre andra håll i kommunen, de idéellt drivna biograferna i Kivik, Borrby och Gyllebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".