PSA-provtagning i Bromölla
Fredrik Mogren och Karin Olsson med reporter Gustav Perssons PSA-prov. Foto: Gustav Persson/P4 Kristianstad
Bromölla

Så fungerar PSA-provet

5:44 min

Med hjälp av ett PSA-prov kan man upptäcka problem med prostatan. Men hur går egentligen provet till och vad kan man få svar på?

Vi har gått in i november månad och det betyder att Mustaschkampen har dragit igång. En kampanj som syftar till att informera och samla in pengar till forskningen kring prostatacancer.

Ett sätt för män att kolla om deras prostata mår bra är att göra ett så kallat PSA-prov.

– Det tar man för att kontrollera en mängd olika sjukdomstillstånd, inte bara prostatacancer utan det kan även handla om inflammation eller godartat förstorad prostata, förklarar Fredrik Mogren, läkare på Tryggakliniken i Bromölla.

Provet tas som ett vanligt blodprov och svaret kan man få så fort som samma dag. Det krävs dock mer än ett PSA-prov för att ställa diagnosen prostatacancer.

– Ska man vara riktigt säker på vad det är måste man känna på prostatan med fingret. Då känner man tydligt skillnad på cancer och inflammation.

Vem bör då ta provet?

– Jag tycker inte att man ska ta några prover innan man fyllt 50 år. Ska man sen ta ett prov tycker jag att man ska läsa på om PSA-provtagning innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista