Johannes Anyuru
Johannes Anyuru inför författarsamtalet i Hässeholm. Foto: Gustav Persson/P4 Kristianstad
Hässleholm

Johannes Anyuru: Tycker det finns tendenser att människor exkluderas

11 min

I vintras gav Johannes Anyurus ut "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar". En bok om ett fiktivt terrordåd i Göteborg. Bara månader senare hände det hemska dådet i Stockholm.

Under torsdagskvällen var Johannes Anyuru i Hässleholm för att hålla ett samtal i kulturhuset. Författaren har nyligen blivit nominerad till Agustpriset för boken "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar".

Boken handlar om ett fiktivt terrordåd i Göteborg och kom ut bara månader innan dådet i Stockholm. En dag Johannes minns som mardrömslik.

– Jag satt hemma i min lägenhet i Göteborg med min fru och dotter. Jag satt och surfade och såg att uppdateringar om saker i Stockholm började dyka upp. Så då började man förstå att något hänt.

– Ganska snart framgick det att killen som gjort det var muslim och hade gjort det för IS. Det är naturligtvis en fruktansvärd känsla för alla. Att själv vara muslim lägger kanske en slags kuslig dimension till sorgen och skräcken.

I den fiktiva boken skriver Johannes om en utveckling där alla som bor i landet måste skriva på ett svenskhetskontrakt och att det blir förbud mot att be muslimska böner och äta halal-kött.

Johannes upplever att det även i vårt samhälle finns tecken på att vi rör oss i en liknande riktningen.

– Det tror jag inte är ensam om att uppleva. Ganska mycket av det som skrivs i romanen är saker som jag hittat i högerpoplitiska partiprogram i Sverige eller Europa, och sen dragit dem till vad jag tror är deras logiska slutpunkt.

– Jag tycker det finns tendenser i samhället att exkludera människor som till exempel är muslimer. Det tycker jag är ganska uppenbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista