Glenn bergström står framför ingången till Verkstadsklubben på Volvo.
1 av 2
Glenn Bergström på Volvos Verkstadsklubb. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Volvos fabrik i Torslanda
2 av 2
Volvos fabrik i Torslanda. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Olofström

Fackets kritik: Volvo Cars satsar för lite på svenska fabriker

2:17 min

Facket IF Metall på Volvo Cars tycker att företaget satsar för lite pengar på fabrikerna i Sverige, jämfört med de utländska fabrikerna.

Fackets vice ordförande menar att det behövs stora investeringar och att det finns en risk att jobb försvinner i framtiden.

– Långsiktigt kan det vara ett problem, i alla fall i en nedgång. Då kan det ju bli problematiskt att upprätthålla sysselsättningen som den ser ut i dag, säger Glenn Bergström, som är vice ordförande för IF Metall på Volvo Cars och som också sitter i företagets styrelsen, till Ekot.

Just nu går det väldigt bra för Volvo Cars. Både försäljningen och vinsten ökar ordentligt och företaget nyanställer också i Sverige. Till exempel har över 3 000 industriarbetare anställts de senaste åren.

Fabrikerna här går också för högtryck, så på kort sikt ser allting bra ut.

I stället är det på längre sikt, om tre till fyra år, som verkstadsklubben är orolig för neddragningar bland industriarbetarna.

I ett uttalande till Ekot skriver Volvo att inga personalneddragningar planeras.

Volvo investerar varje år i fabrikerna i Sverige. Företaget skriver vidare att stora investeringar har gjorts i Sverige de senaste åren: "Nästan hälften av de 11 miljarder dollar som investerats i Volvos omställning spenderades i Sverige, vilket inkluderade stora förändringar och förbättringar i Torslandafabriken, inklusive den nya karossfabriken."

Men Glenn Bergström på facket IF Metall på Volvo, vill nu se ännu större investeringar i Göteborg, Olofström och Skövde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista