Per Åhlin
Per Åhlin med några av sina animationer. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Malmö

Per Åhlin – animatören hyllas i ny utställning

0:43 min

Idag öppnar Seriefrämjandet och Folkets bio i Malmö en hyllningsutställning till animatören Per Åhlin. Mannen bakom bland annat "Dunderklumpen" och "Karl-Bertil Jonssons julafton" och boende i Höörs kommun.

"Dunderklumpen", "Karl-Bertil Jonssons julafton" och "Resan till Melonia" är bara några av historierna som genom Per Åhlins animationer blivit film. Han började som illustratör en gång i tiden, men har även jobbat med annat – bland annat teater – och att han till slut fastnade för animerad film tycker han egentligen inte är så konstigt.

– Du har alla möjligheter till buds och du bestämmer själv hur allt ska se ut, vilken miljö det ska vara i och hur många som ska vara med. Ska det vara fem eller femtio? Du bestämmer, det kan du inte göra om du är en vanlig filmregissör. Då får du fan ta mig finna dig i hur skådespelarkåren ser ut.

Trots många år i branschen tycker Per Åhlin själv inte att det går att säga att han animerar på ett visst sätt.

– Jag har ingen stil, även om många brukar säga att jag har det. Jag har alltid anpassat min stil efter manuskriptet eller idén bakom. 

Utställningen "Per Åhlin – ett animerat konstnärskap" har vernissage torsdag och finns på Rum för serier på biografen Panora i Malmö. Där visas också flera av filmerna som Per Åhlin arbetat med.

Vad är hemligheten, hur får man tecknat att leva?

– Man måste ha en  känsla för musik, för matematik... och så måste man vara nykter, säger han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista