Volvo fabrik och IF Metall
Facket tycker att det satsas för mycket utomlands jämfört med i Sverige Foto: TT/SvD/Thomas Johansson/Tomas Oneborg
Sverige

Expert: Volvo Cars måste investera i USA och Kina

1:53 min

Flera bilindustriexperter förstår IF Metalls oro, men tror inte att Volvo Cars kommer minska produktionen ordentligt i Sverige framöver. Metall tycker att Volvo investerar för lite pengar i de svenska fabrikerna.

Facket tycker att det satsas för mycket utomlands jämfört med i Sverige och att det kan leda till färre jobb i framtiden.

Christer Karlsson, som är professor i industriell produktion vid Copenhagen business school, säger att han förstår Metalls oro, men inte håller med om den.

– Metalls kritik är förståelig. Men jag tror inte att de riskerar att man inte satsar tillräckligt för att hålla igång en verksamhet i Sverige. Om man inte gör de här investeringarna i USA och Kina då blir Volvo ett svagare företag och det är inte bra för verksamheten i Sverige heller, säger han.

IF Metall vid Volvo Cars kritiserar ledningen för biltillverkaren och menar att företaget investerar för lite pengar i fabrikerna i Sverige, om man jämför med de utomlands, som finns i Kina och i USA.

Facket menar att om inte större investeringar görs i Sverige, bland annat i Olofström och i målerifabriken i Göteborg, kommer det bli svårare för de svenska fabrikerna att konkurrera med företagets utländska fabriker i framtiden, om tre till fyra år.

Det gör att Metall är oroligt för att jobb för produktionspersonal ska försvinna på längre sikt.

Fackförbundet Unionen håller med om att det behövs större investeringar i Sverige på sikt.

Volvo Cars skriver i ett uttalande till Ekot att inga personalneddragningar planeras.

Målet att öka produktionen i fabriken i Göteborg från 200,000 bilar per år till 300,000 bilar inom några år ligger fast, betonar företaget.

Enligt företaget är efterfrågan på Volvobilar högre än någonsin och för att nå målet om att sälja 800,000 bilar per år, jämfört med i dag runt en halv miljon, behöver företaget investera i flera av fabrikerna.

Mikael Wickelgren, forskare i företagsekonomi på Handelshögskolan i Skövde, tror att Metall lyfter kritiken för att få mer gehör internt.

– Det är ju ett sätt att internpolitisk stärka en argumentativ position, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista