Ann-Sofie Adermark och Håkan Berg är två av byborna som sedan flera veckor hämtar sitt dricksvatten från en tank.
Ann-Sofie Adermark och Håkan Berg vid vattentanken. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Maglehem

Får fortsätta hämta sitt vatten

0:55 min

Fortfarande får de boende i Maglehem hämta dricksvatten från utplacerade vattentankar.

Det finns ännu ingen prognos på när kokningsrekommendationen kommer att hävas, enligt Henrik Wester på C4 Teknik. Ännu har man inte fått tillräckligt många provsvar utan anmärkningar.

Det påverkar ganska mycket, man måste tänka sig för och låta bli att dricka vattnet. Vi dricker väldigt mycket vatten i vår familj.

Det var den 17 september som kommunen uppmanade de boende i Maglehem att koka sitt dricksvatten, om de har kommunalt vatten. Rekommendationen gäller alltså ännu, och de boende börjar att tröttna berättar Ann-Sofie Adermark, som bor i byn, där vattentanken som kommunen ställt ut blivit något av en samlingsplats.

- Det är lite tråkigt, långdraget. Vi började med att koka vårt vatten, och nu får vi hämta vatten här. Väntar på besked och känner att vi behöver ha något besked snart, säger hon.

Hur påverkas det dagliga livet?

- Det påverkas ganska mycket, man måste tänka sig för och låta bli att dricka vattnet. Vi dricker väldigt mycket vatten i vår familj.

- Så en liten plastpåse som kom ihåg på kranen så att man inte tar där, för det går av vana, så får man tänka sig för och hämta vatten i god tid när man ska göra någonting, säger Ann-Sofie Adermark.

Enligt kommunen tyder bakteriesammansättningen på att den ursprungliga föroreningen berodde på tarmbakterier som kommer från människor eller djur. Kommunens huvudteori är att bakterierna tog sig in från naturen kring reservoaren, eftersom det inte finns några avloppsledningar i närheten.

Vattentankar finns utplacerade vid brandstationen och vid bygdegården i Maglehem.

Maglehem är en av de 35 byar som är engagerade i Österlen lyser - imorgon, lördag kväll, sätts 600 marschaller ut i byn, det serveras korv och dricka, och den nyrenoverade kyrkan hålls öppen, berättar Ann-Sofie Adermark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista