Yangtorp i skog
1 av 4
Det 12 000 m2 stora området i kinesisk stil ligger omgärdat av en stor vit mur och är stängt för allmänheten. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Master Marcus framför Budda
2 av 4
Marcus Bogart, aka "Master Marcus", framför vishetens Buddah. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Skyltat till Yangtorp
3 av 4
En liten grusväg i Jönstorp leder in till Yangtorp. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Te-rummet
4 av 4
"Te-rummet". Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Yangtorp

Kinesiskt tempel i Skåne har återuppstått

4:00 min

Tiden efter att Qigong-centret Yangtorp i sydöstra Skåne gick i konkurs har varit svår. Men nu hoppas Master Marcus återigen på att kunna förverkliga sin vision.

Mitt i sydöstra skånes skogar - i den lilla orten Jönstorp i Hörby kommun - ligger Yangtorp. Ett kinesiskt hälsocenter på 12 000 kvadratmeter  som grundades på 90-talet av qigong-läraren Marcus Bogart, alias "Master Marcus".

Här bedrivs läkekonst och qigong på traditionellt kinesiskt vis och besökarna kan välja mellan att checka in på templet över en helg eller gå längre kurser.

– Vi har ju besökare från hela världen men många av våra närmaste grannar vet fortfarande inte om att vi finns, säger Bogart.

Konfliktfylld historia

Yangtorps drygt 20-åriga historia har varit allt annat än problemfri. 2011 sätts Yangtorp i konkurs efter en rättstvist med före detta Abba-medlemen Anni-Frid Reuss - som investerat över 40 miljoner i företaget - som Marcus Bongart vinner.

I svåra stunder att jag frågat mig varför jag gör det här

Medan Yangtorp ligger nere utsätts centret för omfattande stölder och templet förfaller. Marcus Bongart blir även fälld för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Sedan dess har det varit en lång och kostsam kamp för att få Yangtorp på fötter igen. Men för snart två år sedan så öppnade Yangtorp upp sina röda betongportar igen. Denna gång med en ny stiftelse som ägare där Bongart sitter som ledamot.

– Det har varit tungt, jobbigt, besvärligt. I svåra stunder så har jag frågat mig själv varför jag gör det här.

Och vad svarar du då på den frågan?

– Jag säger att det finns bara en mening - att gå vidare och förverkliga visionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista