Ylva Hällen får Barnradions Bokpris 2017.
Ylva Hällen får Barnradions Bokpris 2017. Foto: Martina Holmberg
Sverige

Ylvania: Sagan om ljusbäraren – årets vinnare av Barnradions bokpris

2:56 min

I dag utsågs vinnaren av Barnradions bokpris 2017 – den spännande fantasyromanen "Ylvania: Sagan om ljusbäraren” av Ylva Hällen med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson. Prissumman på 25 000 kronor går till att skriva en uppföljare.

Vinnaren avslöjades i dag i det sjätte och sista avsnittet av "Barnradions bokpris” i Barnradion, P4. I programmet diskuterar en barnjury fem av årets bästa böcker för 9-12-åringar tillsammans med programledaren Manuel Cubas. I slutändan blev "Ylvania – Sagan om ljusbäraren” juryns utvalda segrare.

Motiveringen lyder:
”Med vänskapens kraft och betydelse fångar Ylvania dig på ett speciellt sätt. Du fastnar i Ylva Hällens magiska fantasivärld där det viktigaste är att finnas där för varandra, utan vänskapen går inte ondskan att besegra. Ylvania är den typ av bok som stannar kvar hos dig efter sista sidan och får dig att känna magi!”

– Jag är chockad på riktigt och känner mig så stolt och hedrad, jag är ju debutant. Och att det är barn som har valt gör det övermäktigt. Det är det finaste priset jag har fått, säger Ylva Hällen.

Vinsten på 25 000 kr kommer författaren använda till arbetet med att skriva en uppföljare.

En av de nominerade var Kristina Ohlsson från Kristianstad och nominerades med boken Det magiska hjärtat.

Om författarna:

Ylva Hällen debuterade som författare våren 2016 på förlaget Bonnier Carlsen med boken ”Ylvania: sagan om ljusbäraren”. Ylva har tidigare bland annat skapat och programlett flera TV-serier för SVT Barnkanalen så som Minimello, Superlördag och Ylvania.

Marcus Gunnar Pettersson har illustrerat ett tiotal böcker och frilansar även inom reklambranschen. Hans bilder rymmer både humor och allvar och inte sällan smyger sig kärleken till skogen fram i hans illustrationer.

Om Barnradions bokpris:

Barnradions bokpris hette tidigare Barnens Romanpris och har totalt delats ut sju gånger tidigare. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker som vänder sig till 9-12-åringar. Årets böcker är utgivna under hösten 2016 och våren 2017. Prissumman är 25 000 kr.

Priset bytte förra året namn till Barnradions bokpris. Detta för att tydliggöra att priset hör till Barnradion samt öppna upp möjligheten för faktaböcker att nomineras till priset. Förra årets vinnare var “Bennys hemliga rapporter” av Johan Bergström, Per Lange och Henrik Ahnborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista