Platsskräp på strand.
1 av 2
Plastskräp på en gotländsk strand. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
plast i havet
2 av 2
Mikroplaster i haven har rönt stor uppmärksamhet under senare år. Foto: Heiko Junge/TT
Östersjön

Ingen ökning av mikroplaster i Östersjön på 30 år

1:47 min

Det fanns lika mycket mikroplast i Östersjön för 30 år sedan som det gör i dag – trots att produktionen av plast tredubblats under samma period.

Det visar en ny vetenskaplig dansk-tysk studie. 

– Det överraskande var att mängden plast i fisk har varit helt konstant under de senaste 30 åren, säger Torkel Gissel Nielsen, professor vid institutet för akvatiska resurser vid Danmarks tekniska universitet. 

Studien bygger på analyser av både fiskar och vattenprover som samlats in utanför Bornholm i södra Östersjön under de senaste 30 åren. Forskarna har letat efter plastpartiklar som är mellan 0,1 och 5 millimeter stora. 

Det är första gången någon undersökt förekomsten av mikroplast i Östersjön över en så lång tidsperiod. Och med tanke på att det tar väldigt lång tid för plast att brytas ner – samtidigt som produktionen av plast kring Östersjön har tredubblats under de senaste 30 åren – hade forskarna förväntat sig att hitta högre halter med mikroplast i de nyare proverna. 

Hur förklarar ni resultatet? 

– Det kan finnas flera förklaringar, den som ligger närmast till hands är att en del av plasten sjunker ner till botten, säger Torkel Gissel Nielsen. 

En annan förklaring kan vara att havsströmmar fört ut mikroplasten ur Östersjön och en tredje faktor skulle kunna vara att bakterier bryter ner plasten. 

– Vi vet inte exakt vad det betyder biologiskt, vi vet inte hur fiskar och små hoppkräftor i vattnet, reagerar på plasten. 

Även om studien bygger på prover från Bornholmsbassängen, räknar Torkel Gissel Nielsen med att resultatet borde vara representativt för hela Östersjön. 

Nu behövs mer undersökningar, säger han, dels av bottensedimenten men också av hur fiskar och andra organismer påverkas av plasten. 

Studien är ett samarbete mellan institutet för akvatiska resurser vid Danmarks tekniska universitet och tyska Geomar i Kiel. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science of the Total Environment. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista