Programledare Jenny Johnsson Roos.
Jenny Johnsson Roos är programledare för den lokala Vi i femman-uttagningen i P4 Kristianstad. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Sverige

Rekordmånga kan tävla i "Vi i femman"

Rekordmånga femteklassare har chans att vara med och tävla i "Vi i femman". På onsdag är det dags för uttagningen till P4 Sveriges Radios och SVT:s frågetävling.

Det är nästan 112 000 elever som går i femte klass i år, cirka 5 000 fler elever än förra året. Det innebär att rekordmånga femteklassare kan vara med i uttagningen till "Vi i femman" nu på onsdag.

Och intresset för att vara med i Sveriges Radios och SVT:s klassiska frågesportstävling verkar inte ha avtagit. Tävlingen firar 55 år den här säsongen och ungefär 75 procent av alla femteklassare brukar vara med och göra uttagningen.

Rickard Olsson ställer de 25 frågorna i uttagningsprogrammet.
 
De flesta skolor har fått kuvert med inbjudan och blanketter för att kunna delta i tävlingen, men saknas de kan man beställa digitala blanketter för kopiering genom att maila viifemman@sverigesradio.se senast onsdag.

Uttagningsprogrammet sänds den 8 november på SVT:s Barnkanalen kl. 10.00 och på http://viifemman.se kl. 10.00-20.00.

I början av nästa år gör de 200 uttagna klasserna upp i radiotävlingar som sänds parallellt i Sveriges Radios 25 lokala P4-kanaler.

Starten för sändningarna är den 16 januari kl. 17.01 och fyra veckor senare står det klart vilka fyra lag som går vidare till finalerna i SVT:s Barnkanalen den 26-29 mars 2018.

I år var det Bofinkenskolan i Klippan som vann den lokala uttagningen i P4 Kristianstad.

Vi i femman

Vi i femman är Sveriges Radios allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet.

Programmet firade 50-årsjubileum under säsongen 2013 och är nu inne på sin 56:e säsong.

1970 började även SVT sända Vi i femman.

Programledare för uttagningen och de tv-sända finalerna är Rickard Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista