Taxibilar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Simrishamn

Utredning tveksam om färdtjänst i kommunens regi

Det skulle bli komplicerat för Simrishamns kommun att ta tillbaka huvudmannaskapet för färdtjänsten och det är osäkert om det bli billigare, konstaterar en utredning.

Omkring 950 personer i Simrishamns kommun har rätt till färdtjänst, många för att kunna resa till jobbet. Sedan 2010 sköter Region Skåne färdtjänsten för Simrishamn.

Nästa år väntas kommunens kostnader för detta bli betydligt högre. Avgiften höjs med 2,4 miljoner kronor för nästa år på grund av en ny ersättningsmodell.

Simrishamns kommun har därför övervägt för- och nackdelar med att istället ta hem färdtjänsten i egen regi igen, för att bland annat se om det går att få ner kostnaden, få bättre insyn och kanske även göra det lättare för mindre företag i trakten att lägga anbud på att köra färdtjänst.

Men att starta upp en ny färdtjänstverksamhet i en kommun är svårt, det handlar till exempel om komplicerade upphandlingar, samtidigt som det inte finns någon garanti för att det blir billigare, konstaterar utredaren Roland Persson.

Han ser även flera fördelar med en lokal färdtjänst, som till exempel större inflytande och även bättre lokal- och personkännedom, om en lokal entreprenör skulle vinna upphandlingen. Sammantaget landar utredaren ändå i att rekommendera kommunen att ta tillbaka huvudmannaskapet för färdtjänsten.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade förra veckan att vänta med beslut i frågan tills de hunnit titta mer på Region Skånes nya avtal.

Totalt har 23 av Skånes 33 kommuner överlåtit huvudmannaskapet för färdtjänst till Region Skåne i ett särskilt avtal.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista