Dusch, kvinna spolar vatten. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.
Nordvästskåne

Grundvattennivåerna återhämtar sig - åtminstone tillfälligt

3:09 min

Efter sommarens låga grundvatten har nivåerna börjat återhämta sig. Men det lär hända igen. Och för framtiden behövs både ändrat beteende och investeringar för att vattnet ska räcka till alla.

– Man skulle nog sova lite bättre om man vet att just vårt bostadsbolag har gjort något för att spara vatten, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten på NSVA.

Det duger inte heller att tänka att vattenbristen i somras är något tillfälligt.

– Vi måste ändra attityd, vi blir fler och fler och mängden rent dricksvatten blir svårare och svårare att hitta, säger Håkansson.

Men vad gör då de kommunala bostadsbolagen? En enkät till fem kommunala bostadsbolag i nordvästra Skåne ger lite varierande svar men man installerar snålspolande toaletter, och blandare vid nybyggen och byter ut gamla efter hand i äldre fastigheter.

Och så undersöks möjligheten att införa individuella vattenmätare för lägenheterna i Båstad, något som redan finns i hälften av Helsingborgshems 12 000 lägenheter. Ängelholmshem har det i delar av beståndet och man förhandlar om att införa det i fler.

– Det gör stor skillnad och personligen tror att man tänker till lite mer när det gäller pengar, säger Anna-Carin Skoglund som är fastighetschef på kommunala bostadsbolaget Ängelholmshem.

Det är inte heller alltid så lätt som man kanske tror att installera perlatorer i köksblandare och snåla duschhandtag.

– Hyresgästerna måste tycka det fungerar så de inte byter ut det så fort vi går utanför dörren, säger hon.

Frågan är då om kommunala bostadsbolag har ett större ansvar än privata fastighetsägare?

– Jo absolut, vi har ett moraliskt ansvar att ta ett större ansvar och vi gör vad vi kan, men lite till går ju alltid att göra, konstaterar Anna-Carin Skoglund på Ängelholmshem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista