Foto: Conny Lindström/SR Kristianstad
Stora Enso i Nymölla är nu överens med länsstyrelsen.
Nymölla

Förlikning om ny avloppsledning från pappersbruk

Stora Enso och Länsstyrelsen i Skåne är överens om hur den nya avloppsledningen ska utformas vid Nymölla Pappersbruk. Parterna förlikas - så ärendet prövas inte i mark- och miljööverdomstolen.

Länsstyrelsen i Skåne och Stora Enso, som äger Nymölla pappersbruk, har tidigare haft delade meningar om längden på en ny avloppsledning från bruket som ska ersätta den gamla som är trasig.

Stora Enso ville ha den nya kortare än den befintliga, men det ville inte Länsstyrelsen.

Efter flera rättsliga turer så har nu parterna förlikats, så man slipper att mötas i mark- och miljööverdomstolen.

Förlikningen innebär att bolaget godtar länsstyrelsens villkor om att den nya tuben ska vara lika lång som den befintliga, liksom två andra villkor i det beslut som bolaget tidigare överklagat.

Syftet är att skynda på överprövningen så att den kan läggas ut i Hanöbukten redan under vintern.

–Vi har kommit överens med bolaget om en 3,4 kilometer lång avloppsledning, en längre tub än bolaget tidigare har begärt i sitt överklagande. Det innebär att utsläppen kommer längre bort från strandlinjen, säger Annelie Johansson, miljödirektör på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Den nya avloppsledningen påverkar inte utsläppen av organiska ämnen. Stora Ensos tillstånd är från 2002 och 2003, och utsläppen ligger under de tillåtna nivåerna.

Frågan om de tillåtna utsläppsnivåerna från pappersbruket i Nymölla kommer att hanteras av Länsstyrelsen längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista